Beruházás

2023.12.02. 10:00

Parkot és parkolót alakítanak ki a váradi Rómer Flóris utcán

Parkká változtatnak egy jelenleg elhanyagolt területet a nagyváradi Rómer Flóris utcán.

Forrás: PMO

Pap István

A nagyváradi helyi tanács elfogadta legutóbbi ülésén a Rómer Flóris utcai területrendezési határozattervezetet. A megszavazott előterjesztés szerint egy 8.099 négyzetméteres telek felén, 4.482 négyzetméteren parkot alakítanak ki, 3.617 négyzetméteren pedig építenek egy bekötőutat és kialakítanak 73 parkolóhelyet. A beruházás költségvetése 5,9 millió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak öt hónap a munkálatok elkezdésétől számítva.

A kivitelezés várhatóan jövő tavasszal kezdődik, mondta a tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. Hozzátette, hogy addig még meg kell egyezzenek egy ottani tulajdonossal, akinek van 400 négyzetméternyi telke azon a területen. „Ha nem sikerül megegyezni, akkor kisajátítjuk a telket” - mondta a polgármester. A projektet részletesen ismertette a sajtótájékoztatón Adina Popa, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának helyettes vezetője. Megemlítette, hogy ez a projekt is szerepel a Nagyvárad - Zöld Város Stratégiában, amelyet a 2020 és 2030 közötti időszakra dolgoztak ki. Elárulta, hogy eredetileg csak egy egyszerű zöldövezet kialakítását tervezték oda, de végül úgy döntöttek, hogy három problémát is megoldanak egyszerre: „létesítünk egy zöldövezetet, kialakítjuk ott a szükséges parkolóhelyeket, valamint egy bekötőutat is építünk néhány ingatlanhoz a nyugati oldalon, amelyet addig nem lehet urbanisztikailag fejleszteni, amíg nincs egy oda vezető bekötőút” - fogalmazott. 

Az említett nyolcezer négyzetméteres terület teljesen el van hanyagolva, nő rajta a gyom, tele van hulladékkal, építési törmelékkel, gödrökkel, kátyúkkal, ugyanakkor garázsok és melléképületek is vannak ott. A terület arculatát teljesen meg akarják változtatni, hangsúlyozta az aligazgató ezért a parkban gyantából készült ösvények lesznek, de helyet kap ott egy rekortán anyaggal burkolt sportpálya is, amelyet körbekerítenek és reflektoros megvilágítást is beszerelnek oda, továbbá lesz egy szintén rekortán burkolattal ellátott futópálya, valamint játszótér, továbbá pingpong asztalok, köztéri bútorzat is. A helyszínen kiépítik a közvilágítást, az öntöző rendszert, és térfigyelő kamerákat is kihelyeznek, mondta Popa. Jelenleg a helyszínen mintegy 35 fa van, ezek közül meghagynak tizenkettőt és további 113 fát ültetnek majd el. A leendő zöldövezet más részeit füvesítik, illetve cserjékkel ültetik be. A határozat tervezetet az RMDSZ tanácsosok ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács. Most következik a műszaki tervezés, ami az építési engedély megszerzése kell, és jövő tavasszal kiírják a pályázatot a munkálatokra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában