Egészségügy

2023.12.12. 16:11

Orvosi siker Nagyváradon

Egy Szatmárnémetiből átszállított 55 éves agyvérzéses beteget sikerült megmenteni Nagyváradon egy mindössze 16 perces, minimálisan invazív agyműtéttel.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Az 55 éves férfit november 27-én szállították át Szatmár megyéből a Bihar Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházba. A beteg fél oldalára lebénult, ekkor vitték a szatmári kórház sürgősségi osztályára, számol be közleményében a nagyváradi megyei kórház. A szatmári orvoscsoport stroke-ot diagnosztizált. A beteg azonban nem kaphatott kezelést a vérrög feloldására, mivel véralvadásgátlót szedett. Ebben az esetben nagyon magas volt a kockázata annak, hogy a beteg végleg lebénul vagy akár meghal. Ezért döntöttek úgy az ottani orvosok, hogy a pácienst a nagyváradi intervenciós neuroradiológiára szakosodott központba szállítják, hogy a vérrögöt kezelni lehessen. A beteget a Bihari Sürgősségi Klinikai Kórházba szállították, ahová a diagnózistól számított másfél órán belül megérkezett. A váradi orvoscsapat megerősítette a stroke diagnózisát. Egy vérrög elzárta az agy egyik erét, ami megakadályozta az erek vérellátását. Az orvosok egy speciális, trombektómiára szánt sztent segítségével a vérrögöt teljesen eltávolították az agyból, és az érintett agyterületet újra átjárhatóvá és így működőképessé tették. 

A műtét jól sikerült, és nagyon rövid idő alatt, mindössze 16 perc alatt sikerült elvégezni. A közlemény szerint a beteg jelenleg jól van, de a beavatkozás nélkül a beteg élete végéig béna lett volna, vagy akár meg is halhatott volna. A beavatkozásnak köszönhetően azonban a beteg a következő hónapokban teljesen felépül, és minden tevékenységét újra folytathatja. A beavatkozás az intervenciós neuroradiológiai részlegen történt, az orvosi csapat tagjai Dr. Dan Mihoc, radiológiai és intervenciós neuroradiológiai főorvos, a részleg koordinátora volt, továbbá Dr. Călin Morgovan, radiológiai és orvosi képalkotó főorvos, Dr. Sebastian Boancă, radiológiai és orvosi képalkotó főorvos, Dr. Ștefania Sije, az intenzív osztály főorvosa és Dr. Florina Fortiș, neurológus főorvos voltak.

A közleményben kiemelik, hogy dr. Dan Mihoc, az osztály koordináló orvosa a franciaországi Strasbourgi Egyetemi Kórházban végezte el az intervenciós radiológia és neuroradiológia szakirányú szakvizsgáját, ahol 9 évig dolgozott ezen a területen, és több tudományos munkában működött közre. Dr. Sebastian Boancă és Dr. Călin Morgovan a franciaországi Clermont-Ferrandban végezték el a radiológiai és intervenciós neuroradiológiai képzést.

Mivel a Bihar Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház szerepel az akut stroke-os betegek kezelésének kiemelt intézményeinek listáján, így a beavatkozás költségeit az Egészségügyi Minisztérium fedezte, áll a közleményben, amely emlékeztet arra, hogy a Bihar megyei és az ország északnyugati régiójából származó betegek hozzáférhetnek ehhez a kezeléshez. Végezetül a sajtónak elküldött dokumentumban az áll, hogy a stroke sikeres kezelésének kulcsmozzanata az a tényező, hogy a beteg milyen gyorsan kapja meg a szakorvosi kezelést. A stroke mielőbbi felismerése érdekében jó a FAST betűszót az elménkbe vésnünk. Ez a betűszó segít felismerni a stroke első jeleit, és időben cselekedni: F (Face) - amikor az illető mosolyogni próbál, az arca aszimmetrikus vagy lelóg, A (Arms) - amikor az illető megpróbálja felemelni mindkét karját, de az egyik mozdulatlan vagy alul marad, S (Speech) - az illető nem tud egy egyszerű mondatot tisztán elmondani, T (Time) - a fenti tünetek bármelyike stroke-ra utalhat, ezért az illetőt sürgősen orvoshoz kell vinni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában