Projektek

2023.12.06. 18:22

Ökológiai tábor épül Sólyomkőváron

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Három európai uniós finanszírozású projektet valósít meg a Bihar Megyei Tanács, együttműködve a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségével (ANANP), úgy, hogy mindegyiknek utóbbi a vezető partnere. Ezek közül kettőnek ez év végéig, vagyis 2023. december 31-ig le kell zárulnia, a harmadik azonban folytatódhat a következő költségvetési ciklusban is. Országos szinten az ANANP 68 millió eurót költ természetvédelmi területekkel kapcsolatos projektekre és 90 millió eurót menedzsmentterveknek a kidolgozására, melyeknek célja a fenntartható fejlődés, a turizmus fellendítése és az ezzel járó gazdasági növekedés. Bihar megyében az érintett közigazgatási egységek Kisősi (Aușeu), Sólyomkővár (Șinteu), Rév, Vársonkolyos, Bihardobrosd (Dobrești) és Barátka (Bratca).

Az idén befejeződő két projektnek a helyszínén tartott szerdán helyszíni sajtótájékoztatót Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke Mitică Lazăr kisősi és Lasak Benedek sólyomkővári polgármesterek, valamint a kivitelező, a besztercei Silvania cég képviselőinek a társaságában.

Mint az első helyszínen, a közizgazgatásilag Kisősihez tartozó Tőtösön (Groși) elhangzott, a Natura 2000 hálózathoz tartozó Réz-hegység konzerválását elősegítő intézkedéseket finanszírozó szerződés értéke 9,4 millió lej, melyből a vissza nem térítendő ERFA-támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap) 9,4 millió lej, vagyis nem kellett önrészt biztosítani. A fő cél a megmaradása öt állatfajnak (kiemelten a hiúznak és a szürkefarkasnak), valamint négy, közösségi szempontból fontos természetes környezetnek. Ugyanakkor beszereznek az ezek védelmét szolgáló pannókat és térfigyelő kamerákat, illetve informatikai eszközöket. Tőtösön egy 1,8 kilométer hosszú, nemzetközi versenyeknek a megszervezésére is alkalmas offroad pálya van épülőben nyolc hektáron, melyet a terepmotorosok és az ATV-sek használhatnak majd. Ez a beruházás eddig 42 százalékban készült el és 3,5 millió lejbe kerül.

 

Sólyomkőváron egy ökológiai kutatással és neveléssel foglalkozó menedzsmentközpontot és tábort alakítanak ki hét hektáron, melynek területén tizenhárom, négyszemélyes befogadóképességű faházikót is építenek ezekben a hetekben, illetve létrehoznak egy mesterséges tavat. A kivitelezés 60 százalékos szintet ért el itt. A tervezéssel és a kivitelezéssel a besztercei Silvania céget bízták meg, a létesítményeket a partnerintézmények, az önkormányzatok és a diákok használhatják majd, környezetvédelmi tematikájú tevékenységekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában