Elkeserítő

2023.12.27. 16:17

Nő a mélyszegénység Romániában

Forrás: Pixabay

Ciucur Losonczi Antonius

A szegénység elleni küzdelem jegyében 2005-ben az ENSZ Közgyűlése december 20-át az Emberi Szolidaritás Nemzetközi Napjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet az emberiség egységére, illetve a benne megjelenő különbözőség tiszteletére. Ez a nap emlékeztet továbbá a társadalmi igazságosság fontosságára, a szolidaritás nélkülözhetetlenségére, magyarázta az RMDSZ székházában pénteken tartott sajtótájékoztatóján Biró Rozália parlamenti képviselő. Megjegyezte: idén sajnos ezen a napon történt a székelyudvarhelyi tragédia, „melyre nincsenek szavak”. Ugyanakkor beárnyékolta az idei világnap megünneplését a prágai lövöldözés, valamint az ukrajnai és az izraeli háború is, tette hozzá a képviselő.

Biró Rozália ezután arról számolt be, hogy politikai nyilatkozatot tett a parlamentben arról, hogy együtt kell érezni azokkal, akik nem tudják hallatni a hangjukat, mert kiszolgáltatott helyzetben vannak. Egy kimutatás szerint Romániában a gyermekek 29 százaléka relatív szegénységben él, ami azt jelenti, hogy nincs biztosítva számukra a normális életmódhoz való anyagi háttér, kevesebb ételhez és gyógyszerhez jutnak, a nekik nyújtott közműszolgáltatások sem elégségesek, illetve nem tudnak rendesen iskolába járni. A Mentsétek meg a Gyermekeket Alapítvány felmérése szerint 2021-ben 1,5 millió gyermeket a kirekesztés réme fenyegetett, a családjaik 53 százaléka támogatásra szorult és 90 százaléka segélyből tartotta fenn magát. A legrosszabb helyzetben a csonkacsaládok és azok a családok vannak, ahol fogyatékkal élők nevelkednek. Szükség van tehát a szociális védőháló kiterjesztésére, arra, hogy könnyebben hozzá lehessen férni az alapvető szolgáltatásokhoz, illetve, hogy a szülők találjanak maguknak munkát, hangsúlyozta Biró Rozália.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában