Megbeszélés

2023.12.12. 07:48

Nagyváradon tárgyalt a német nagykövet

Ismét Nagyváradra látogatott Peer Gebauer Németország romániai nagykövete, akit ezúttal elkísért Ovidiu Ganț romániai parlamenti képviselő, a Német Demokrata Fórum tagja.

BN-összeállítás

A vendégek találkoztak Florin Birtaval, Nagyvárad polgármesterével és Ilie Bolojannal, a Bihar Megyei Tanács elnökével a váradi városháza üléstermében a december 7-én, csütörtökön lezajlott látogatás első részében. A találkozóról közleményt adott ki a polgármesteri hivatal, melyben azt írja, hogy a nagykövet a nagyváradi német nyelvű oktatás iránt érdeklődött. A közlemény emlékeztet arra, hogy hamarosan megkezdődik a Friedrich Schiller Német Tannyelvű Gimnázium épületének felújítása az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) finanszírozásával. Mind Florin Birta, mind Ilie Bolojan felvetették at együttműködés kezdeményezését valamelyik németországi műszaki egyetemmel annak érdekében, hogy Nagyváradon ösztönözzék a magas szintű műszaki és többnyelvű oktatást, ami a nagyváradi és Bihar megyei beruházások számára is fontos lehet.

A közlemény emlékeztet arra is, hogy a Stihl cég gyárat fog építeni Nagyváradon, ez a munkálat 2024 januárjában kezdődik meg. A találkozó során felmerült, hogy szükséges lenne egy légi összeköttetést teremteni Nagyvárad és egy németországi repülőtér között. Ugyanakkor a helyi és megyei önkormányzat támogatásukról biztosította Gebauer nagykövetet és Gant képviselőt a nagyváradi német közösség kulturális rendezvényeinek megszervezésében. A nap második részében a nagykövet meglátogatta a nagyváradi Stihl gyár leendő telephelyét, és ellátogatott a Nagyváradi Német Demokrata Fórumhoz és a Nagyváradi Zsidó Hitközséghez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában