Koncert

2023.12.19. 18:32

Mozart zenéje szólt a püspöki palotában hétfőn

W. A. Mozart volt a főszereplője a Kaganovskiy Zenei Esték idei utolsó koncertjének, december 18-án, hétfőn 19 órakor, a nagyváradi római katolikus püspöki palotában.

Forrás: Facebook/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Tóth Gábor

Népesebb kamarazenekarral reprezentálta magát ezúttal a Kaganovskiy Zenei Esték sorozata, a karácsony közeledtével egy olyan abszolút zenei fény került a fókuszba, amit senki sem vitathat, ahogyan korábban is írtuk: maga az angyal, közvetítő ég és föld között, azaz Mozart.
A koncert iránti érdeklődés, a bő másfél éve tartó zenei sorozat tekintetében szinte minden eddiginél nagyobb volt, végül is mintegy kétszáz fő számára jutott most hely a barokk palota dísztermében. Akik eljöttek, ha sokat nem is láttak a hátsóbb széksorokból egymástól, de ami lényegesebb, sokat hallhattak.
Igazán nagyszerű zenészeket hívott az alkalomra a sajnos csak átmenetileg alakult kiváló zenekarba a sorozatot kezdeményező Kaganovskiy művészpáros, létszámarányban kisebb váradi erőforrás(ok) mellett többnyire Kolozsvár, Temesvár, Arad filharmóniáinak kiforrott muzsikusait, köztük ottani koncertmestereket, szólamvezetőket, egy igazán lendületes, szakmailag már kiválóan beérett fiatal zenészgenerációt egyesítve – tehát ismét nagy művészi léptékben mentek biztosra, hogy a mindig magasra tett minőségi mércét garantálják. Nem soroljuk újra a 4–4–3–3–1 vonós, 2–2 oboa és kürt felállású zenekar tagjait, megtettük az elmúlt heti előzetesben, illetve megtette az alkalomra szépen és tartalmasan kivitelezett műsor-leporelló is, amiből az elhangzott művekről is számos kuriózumot tudhattunk meg.
Mozart K. 373-as Rondója szólt nyitányként, Artur Kaganovskiy hegedűszólójával, eztán a K. 364-es Sinfonia concertante, itt Artur mellé Kaganovskiy Eszter csatlakozott brácsaszólójával, végezetül a 29., A-dúr szimfónia (K. 201) hangzott el négy tételben. Mozart önmagáért beszél, nincs mit magyarázni-ragozni ezen a szívet-lelket és intellektust bearanyozó, pezsdítő, melengető muzsikán. Kiváló választás volt a repertoár. Kivitelezés tekintetében a három mű közül a szimfónia tette fel a koronát Mozart fejére, ráadásként el is játszották újra a darab zárótételét.
Végezetül Böcskei László megyés püspök köszöntötte a több városból ez alkalomra összesereglett művészeket karácsonyi ajándékokkal, majd a szervezők által kiosztott kártyákon magyar, román és német szöveggel is szereplő Stille Nacht című közismert ünnepi dalt mindhárom nyelven elénekelte a közönség a zenekar kíséretével – az oberndorfi kántor Franz Gruber így lett tehát kis időre ismét csak híresebb, mint maga Mozart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában