Renoválás

2023.12.06. 12:49

Megújult a hegyközszentimrei templom

A hegyközszentimrei templom belső felújítását követően el kezdték és megvalósították a falak külső újravakolását és szigetelését, valamint a hátsó falak drénezését is.

Tóth Zsigmond

A közel huszonöt éve Hegyközszentimrén szolgáló Kucharszki Zoltán lelkipásztor az impozáns, modern parókián fogadta lapunkat. Elmondása szerint a beköltözést követően tíz év szükségeltetett a lelkészlakás teljes belső-külső felújításához.

A mintegy háromszáz lelket számláló református gyülekezet az elmúlt huszonnégy év alatt minden évben épített, javított valamit. Sok mindent megvalósított önerőből és önkéntes munkával, valamint olyan pályázatokkal, amelyet a helyi és megyei önkormányzathoz, a román Vallásügyi Államtitkársághoz, a magyar kormány háttérintézményeihez nyújtott be. Ezen túl kapott segítséget a Kárpát-medencében Szent Imre nevét viselő településektől is. A lelkipásztor odaköltözését követően a parókia felújítása volt az első megvalósítás, amelynek keretében kicserélték a régi ajtókat és ablakokat. Ezután nekiláttak a templom külső és belső felújításának. A jelenlegi már a második felújítás az elmúlt 25 év alatt: új korlát került a templom lépcsőjére, hogy az időseknek is könnyebb legyen a közlekedés. A gyülekezet túlnyomó része az idősebb generációhoz tartozik, de azért a fiatalok is szép számban jelen vannak az istentiszteleteken. „Nagy szó egy gyülekezet életében, amikor képes a templomot felújítani, főleg, ha kívül-belül sikerül ezt megvalósítani” – jegyezte meg a lelkipásztor. „Közben a gyülekezeti termet is felújítottuk kívülről-belülről 2015-2016 között. A tavaly sikerült önerőből a teljes belső felújítása immár másodjára, amikor a villanyhálózat cseréje, illetve festés és a kályha felújítása is megtörtént” – fogalmazott. 

 

Ugyanakkor, kimagaslóan fontos esemény volt a gyülekezet és a falu életében a 2018-ban felépült Szent Imre Millenniumi Emlékkápolna. A kápolna felépítése nagy összefogás eredménye, hiszen nem csak az egyházi vezetőség, hanem a falu közössége is rengeteget tett érte, több adománnyal segítette a projekt létrejöttét, amelynek megépítése 11 évet vett igénybe. Ez nem csak a lelkipásztornak az érdeme, hanem a presbitérium és a gyülekezet hathatós támogatása, valamint a magyar kormány (Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnökének személyes segítsége), és a helyi, megyei és országos RMDSZ közbenjárása volt benne. Továbbá, a nevében Szent Imre emlékét hordozó 11 Kárpát-medencei település is adományozott és segített a munkában – nyilatkozta Kucharszki Zoltán lelkipásztor. 

 

A hegyközszentimrei gyülekezetben is folynak a megszokott egyházi alkalmak. Ebben az esztendőben is sok keresztelő volt, de temetés jóval kevesebb, mint az elmúlt években, valamint a házasságkötések száma is alacsony volt. Megszervezik minden évben a vakációs bibliahetet, ifjúsági foglalkozások vannak, megtartják az egyetemes imaheteket. Közösségi munkákat szerveznek, amikor a templomkertet, a temetőt takarítják, ezen alkalmak előremozdításában a lelkésznek nagy segítséget nyújt a presbitérium is, akikkel együtt az egyházi földeket, ingó és ingatlanokat kataszterezték. „Megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem a családomnak, a gyülekezetemnek, az egyházi tisztségviselőknek, a helyi és megyei RMDSZ vezetőinek a segítséget. Advent hónapjában kívánok áldott adventet, békés karácsonyi ünnepeket mindnyájunknak és minden keresztyén testvérnek” – mondta a lelkipásztor. 

Az RMDSZ törvénymódosító-javaslatot iktatott a parlamentben arra vonatkozóan, hogy az egyházak tulajdonában levő ingóságok és ingatlanok karbantartását és felújítását állami költségvetésből is lehessen finanszírozni. A törvénykezdeményezést Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője és Szabó Ödön, a Szövetség képviselőházi frakcióvezető-helyettese, valamint Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere dolgozták ki. Szabó Ödön rámutatott: „A törvénymódosításban bővítenénk azokat a területeket, ahol az önkormányzatok saját költségvetésből támogathatják az egyházakat, és immár forrást lehet majd biztosítani a kulturális örökség részét képező javak megőrzésére, karbantartására, kulturális-vallási múzeumok berendezésére, fenntartására, egyházmegyék, esperességek közigazgatási székhelyeinek építésére, javítására, plébániák, parókiák, temetők karbantartására, valamint az egyházak tulajdonában levő oktatási intézmények javítására, továbbá a szociális és egészségügyi létesítmények építésére, berendezésére és javítására is.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában