Megvalósítás

2023.12.12. 07:44

Ma megnyílik a Biharszentandrás fele vezető közúti aluljáró

Öt hónapig tartó munkálatok után kedd reggel megnyitják a forgalom előtt a Nagyváradot Szentandrással összekötő Bucaj utcai aluljárót, mely az épülő gyorsforgalmi út alatt halad el.

Forrás:  Facebook/Ilie Bolojan

BN-összeállítás

A hírt Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke osztotta meg közösségi oldalán hétfő délután, hozzátéve, hogy kedden délelőtt tíz óra körül vehetik majd birtokba az autósok az aluljárót. „Több hónapos forgalomelterelés után ezekben a napokban az utolsó munkálatokat végzik el: felszerelik a közúti jelzéseket, kihelyezik a járdaszegélyeket a kerékpárút szélén és elvégzik a csatlakoztatást a csapadékvíz-elvezető rendszerhez” – sorolta a részleteket a megyei önkormányzat vezetője, utalva arra, hogy a község és a város közötti Bujac utcán június vége óta, a felüljáró építésének megkezdése óta elterelik a forgalmat. Az új, kétsávos aluljáró öt méter magas és hét méter széles, mely ugyanakkor kerékpérúttal és járdával is el van látva. Az aluljárót az öt évvel ezelőtt létesített Bujac utcán építették ki, és a gyorsforgalmi út alatt halad el, mely összeköti majd Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával. „Az aluljáró körüli övezet Bihar megye legfontosabb közúti csomópontja lesz” – írta Bolojan, megemlítve, hogy itt keresztezi majd egymást az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út, valamint a nagyváradi és a szentandrási összekötő utak. „A közúti csomópontban folyó munkálatok az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út projekt részét képezik, és jövőre kezdődnek. Ez a forgalmi megoldás, az átjárók és a jobbra kanyarodó rámpák felváltják az eredeti, körforgalommal ellátott megoldást, és gördülékenyebbé teszik a forgalmat" – írta a továbbiakban a megyei tanács elnöke. Hozzátette, hogy az aluljáró megnyitásával a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságát is növelték, hiszen védőkorláttal választották el az aluljáróban a bicikliutat és a járdát a közúttól. Az aluljáró megnyitása után a Strabag cég kivitelezői folytatják a gyorsforgalmi út burkolatának befejezését azon a területen, ahol az elkerülő utat kialakították. A tanácselnök végezetül kiemelte, hogy a mostani aluljáró megvalósítása az Országos Közút-kezelő Társaság (CNAIR), a Nagyvárad Metropolisz Övezet Fejlesztési Egyesület, valamint a nagyváradi és a Bihar megyei önkormányzat együttműködésének az eredménye.

Forrás:  Facebook/Ilie Bolojan

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában