Advent

2023.12.17. 19:16

Meggyújtották a harmadik gyertyát is a székesegyház előtti koszorún

A harmadik gyertya lángja is fellobbant szombaton este a nagyváradi székesegyház előtt felállított adventi koszorún. Böcskei László megyés püspök vezetésével a jelenlévők ez alkalommal a pedagógusokért imádkoztak azon lelkinap záróakkordjaként, melyet a Zarándokházban szerveztek a számukra.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Elmélkedésében Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: próbáljuk ünneplőbe öltöztetni a lelkünket, és szeretnénk azt, ha méltóképpen tudnánk ünnepelni majd a karácsonyt. Keresztelő Szent János szólít meg bennünket, ő áll az adventi III. vasárnapnak a középpontjában. Úgy találjuk őt, hogy az emberek kíváncsian megszólítják, érdeklődnek, kérdezgetik: Ki vagy te? Bizonyára megérezték, hogy nem egy mindennapi „jelenség”. Ahogyan élt, amit hirdetett, amire buzdított és tanított nem egy közönséges hívás volt. Adventi előkészületünkben nekünk is érdemes megállnunk János közelében, és nekünk is fontos megfogalmazni ezt a kérdést: Ki vagy te? És ezt nemcsak Jánosnak tehetjük fel, hanem főleg annak, akit ő hirdetett, akinek ő az előfutára, arra hívva minket, hogy készítsük az Úr útját, hangsúlyozva, hogy nem ő (vagyis János) az igazi próféta, ő csak a pusztába kiáltó szó. 

A mai idők pusztaságában is kell egy olyan szó, mely reményt hoz, és elvezet az igazsághoz, feltárja azt, hogy van kiút, van lehetőség a konfliktusok megoldására, a társadalmi különbségek megszüntetésére, hogy több emberség legyen a világban. De hogy egy ilyen szóhoz eljussunk, keresnünk kell a „Ki vagy te?” kérdésre a választ, s hinnünk abban, hogy van valaki, aki mellénk áll, hogy a sötétben utat találjunk és mutassunk a fény felé. Szép feladat, nagy kihívás, magával ragadó lehetőség – a pedagógusok is keresik a fényt, a helyüket a jászolhoz vezető úton. Nevelik, tanítják, igazgatják a diákokat a mindennapokban, holott nem mindig könnyű a hivatásnak élni. Köszönjük a munkájukat, mert ők az értelemnek és a léleknek a fényét képviselik. Isten áldja meg őket ezért! – fogalmazott a főpásztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában