Projekt

2023.12.19. 07:00

LED-égős gyalogátkelőket létesítenek

Biztonságosabbá válhat a közlekedés Bihar megye több pontján, miután megvalósulnak a Bihar Megyei Tanács által benyújtott, erre vonatkozó uniós finanszírozású projektek.

Illusztráció

Pap István

A Bihar megyei önkormányzat legutóbbi azonnali ülésén Ilie Bolojan tanácselnök kifejtette, hogy a megye által benyújtott újabb három pályázat teljesítette a kiírási feltételeket, és elnyerte a finanszírozást. Ezek után nem marad más hátra, mint elfogadni ezeknek a projekteknek a költségvetésére vonatkozó határozattervezeteket, azt követően pedig az év végéig aláírni a finanszírozási szerződéseket, fejtette ki Bolojan. Az egyik ilyen sikeres projekt egy 402 méter hosszú felüljáró építésére vonatkozik Fugyivásárhelyen az országúton lévő körforgalom fölött. Ugyanennek a projektnek a részeként hat gyalogátkelőt is létesítenek a 767M megyei úton és a 44. számú községi úton. Ezeket a gyalogátkelőket LED-égőkkel fogják megvilágítani. A beruházás értéke 51,5 millió lej áfával együtt, amiből a megyének mindössze a két százalékos önrészt, valamivel több mint egymillió lejt kell fizetnie, a többi vissza nem térítendő uniós támogatás. A másik nyertes projekt egy 191 méter hosszú közúti aluljáró építésére vonatkozik annak a megyei útnak a végén, mely összeköttetést teremt Szentandrás és Nagyvárad között az Oneștilor és a Körös (T. Vladimirescu) utca magasságában. Ennek a projektnek a másik része 144 LED-égőkkel megvilágított gyalogátkelőhely létesítése Bihar megye több megyei útján. Ennek a beruházásnak az összköltségvetése 75,7 millió lej áfával együtt, amiből a Bihar Megyei Tanácsra eső rész 1,4 millió lej. Szintén a nyertes projektek közé tartozik a volt nagyváradi pénzügyi palota energiahatékonnyá tétele, ez az épület a felújítás után a Bihar Megyei Tanács székhelye lesz. Az energiahatékonyságot növelő beruházás költségvetése 48 millió lej áfával együtt, de ebből a pénzből csak 23,1 millió lej a megpályázható összeg. Mindhárom határozattervezetet egyhangúlag elfogadta a megyei tanács, a következő lépés, mint azt Ilie Bolojan mgemlítette, az, hogy aláírják a finanszírozási szerződéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában