Támogatás

2023.12.23. 14:11

Kutyamenhelyet támogatott, nagy ünnepváró eseményt rendezett Nagyváradon az MCC

Újra a jótékonyságról és ünnepre való hangolódásról szólt az advent a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közösségében Erdély-szerte.

Forrás: MCC

Közlemény

Az előző évekhez hasonlóan a sokoldalú foglalkozások és karitatív akciók célja a segítségnyújtás, hálaadás és közösségépítés volt. A nagyváradi fiatalok figyelemre méltó kezdeményezést bonyolítottak le, amellyel a váradpósai Animal Shields kutyamenhelyet támogatták.
Mozgalmas évet zár az MCC Erdélyben: a szervezet mára több mint 2000 fiatalt mozgat meg kilenc képzési központban. Az oktatási programok általános iskolásokat, középiskolásokat, egyetemistákat és diplomával rendelkező fiatalokat is megszólítanak, a tanulás, sokoldalú képzés mellett pedig a közösségépítés, személyiségfejlesztés és minőségi időtöltés is nagy szerepet kap a szervezet életében. A diákok és munkatársak minden évben kreatív kezdeményezésekkel készülnek a karácsonyra, az adventi időszakban számos kötetlen program és karitatív tevékenység zajlik az MCC-központokban. Idén gyermekotthonokat támogattak, meghitt együttléteket szerveztek, rengeteg adományt összegyűjtöttek a fiatalok.
Nagyváradon a Fiatal Tehetség Program diákjai a váradpósai Animal Shields kutyamenhely számára szerveztek ételgyűjtést. A kezdeményezésben kivették a részüket az általános iskolás diákok, akik interjúkat, szórólapokat, plakátokat készítettek, illetve verseket, meséket írtak. Az egyik diák az osztályát bevonva mézeskalácsvásárt szervezett, a befolyt összegből pedig kutyatápot vásároltak. A csapat továbbá egy nyilvános esemény és egy fotókiállítás szervezésébe is bekapcsolódott.


Az Egyik kutya másik eb – felelős kutyatartás című beszélgetésen Gergely Ádám és Ilosvay-Kovács Boglárka diákok a menhely vezetőjét, Kosztin Csuvár Ildikót, illetve Kucsera Norbert tapasztalt kutyatartót kérdezték a témában, aki Onyx nevű kutyájával érkezett az eseményre. A beszélgetésen a meghívottak megosztották személyes tapasztalataikat, és felhívták a figyelmet a kutyás élet felelősségeire. Kiderült, hogy az emberek hajlamosak kinézet alapján kutyát választani a menhelyen, így például a fekete kutyák kevésbé találnak otthonra, pedig ugyanolyan szelíd természetűek lehetnek, mint társaik. Kucsera Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy tömbházban is lehet kutyát tartani, mert könnyen alkalmazkodnak minden helyzethez, fontos azonban, hogy a tulajdonos tisztában legyen a házi kedvenc szükségleteivel. „Inkább egy kényelmes kifogás az, hogy a kutyák jobban szeretnek az udvaron lenni. Sajnos ennek negatív következményei is lehetnek, mert vannak, akik azt gondolják, hogy ha kint tartanak kutyát, akkor ez felmenti őket minden felelősség alól” – fogalmazott a meghívott. Elhangzott az is, hogy jók a tapasztalatok az állatrendőrséggel való együttműködésről, az ebek pedig emlékeznek azokra, akik bántották őket. A kutyák szeretnek játszani bármivel, akár még az üres műanyagpalackokkal is, nem lényeges tehát számukra az, hogy milyen játékot kapnak. A kutyasétáltatás során pedig nemcsak négylábú barátjukról, hanem önmagukról is sok mindent megtudhatnak a gazdik. Az alkalmon a résztvevők megtekinthették az Egy boldog kutya című kiállítást is.

A rendezvény célja a felelős kutyatartás tudatosítása mellett az Animal Shields Egyesület váradpósai menhely működésének a támogatása volt. Az eseményt megelőző gyűjtés során 600 kg száraz táp, 71 kg konzerv és két táska takaró gyűlt össze, a beszélgetésen 60 résztvevő volt, a kampányban pedig több mint 30 általános iskolás és középiskolás diák vett részt.
A képzési központban továbbá mozgalmas ünnepváró programon vehettek részt a diákok és családjaik december 15-én: hat helyiségben 180 résztvevő élhette át együtt az adventi hangulatot. A gyerekeket kézműves foglalkozások, közös filmnézés és zenélés várta. Egyik helyszínen kókuszos hógolyót készíthettek, az elkészült golyócskákat befőttesüvegekbe tették, amelyeket kedvükre díszítettek, hogy ünnepi hangulatúvá varázsolják őket. A következő termekben a diákok agyagból készítettek díszeket, és kipróbálhatták a pirogravírozást, vagyis fadobozokba égettek mintákat, majd azokat festéssel díszítették. További kikapcsolódási lehetőségként a gyerekek animációs filmet nézhettek, egy külön teremben pedig zene szólt, és a Just Dance közreműködésével tánctanítás is zajlott. A napot közös fenyőfadíszítés és ajándékozás zárta.
A közös program részeként a szülők jazzkoncertet hallgathattak meg, ahol az Almostrio, egy karácsonyi Frank Sinatra esttel szórakoztatta a lelkes közönséget. A rendezvény Dubovan Cristian és Borbély Tibor közreműködésével jött létre.
További részletekről, illetve az MCC Erdély-szerte rendezett tevékenységeiről a Collegium honlapján, illetve Facebook-oldalán értesülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában