Ünnep

2023.12.23. 12:11

Közös időtöltés a téli ünnepkör alkalmából

A minőségi idő eltöltése családi körben nem csak az ünnepek ideje alatt fontos, viszont a téli ünnepkör az egyik legjobb alkalom hozzá, hiszen ilyenkor általában a távolabb élő családtagok is hazaérkeznek. Jó esetben munkából is kevesebb van, így több energia marad arra, hogy a családtagok egymásra figyeljenek, közös programokon vegyenek részt.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Pikó Stefánia

A minőségi idő családi körben rendkívül hasznos a családi kapcsolatok szempontjából. Az ilyen alkalmak lehetőséget nyújtanak a kapcsolatok, kötelékek megerősítésére, egymás még jobb megismerésére, a közös élmények pedig segíthetnek a kiegyensúlyozott családi környezet kialakításában. A hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk elhanyagolni ezeket a kapcsolatokat, ilyenkor valamelyest pótolhatjuk ezt a lemaradást is.
Számos közös tevékenység közül válogathatnak a családok, amelyek kicsik és nagyok számára egyaránt szórakoztatóak lehetnek, emellett pedig színesebbé teszik az ünnepi időszakot. A különböző közös programok szervezésével talán még az ilyenkor gyakrabban előforduló viták is elkerülhetőek, vagy legalább is csökkenthetőek, hiszen van valamilyen tevékenység, elfoglaltság, ami által megvalósul az egymásra figyelés is úgy, hogy közben kevesebb a súrlódási felület.

Sütés-főzés, készülődés

A közös tevékenységek nem feltétlenül a szentestével kell induljanak, hiszen karácsony előtt is bőven van munka az előkészületekkel, ez a munka pedig kikapcsolódást is jelenthet. A süteménykészítés tökéletes módja annak, hogy a családtagok együtt töltsék az időt, miközben valami finomat készítenek. Választhatnak hagyományos recepteket, mint a mézeskalács vagy a bejgli, vagy kipróbálhatnak valami újat is. A sütemények díszítése különösen szórakoztató lehet a gyerekek számára. Ez a tevékenység nemcsak a kreativitást ösztönzi, hanem az együtt töltött időt is értékesebbé teszi.

Kézműveskedés és dekorálás

Az ünnepi díszítgetés, dekorálás különösen izgalmas tevékenység a gyermekek számára. Ezek a kreatív feladatok lehetőséget adnak nekik arra, hogy részt vegyenek a munkában, kifejezzék saját stílusukat, és büszkék legyenek arra, amit alkottak. Ezek a tevékenységek nemcsak az ünnepi hangulatot fokozzák, hanem hozzájárulnak a gyermekek kreativitásának és kézügyességének fejlesztéséhez is.

Játékestek és közös filmnézés

Legyen szó stratégiai játékokról vagy akár gyors tempójú és vicces kártyajátékokról, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. A társasjátékok nemcsak szórakoztatóak, hanem csapatmunkát igényelnek, ami szintén összehozhatja a családot, de a versengés is izgalmakat és kikapcsolódást jelenthet. A közös filmnézés is remek időtöltés lehet, hiszen a karácsonyi filmek általában szórakoztatóak lehetnek a felnőttek és a gyerekek számára is. Egy laza film mellett előkerülhet akár egy kirakós, és beszélgetni is lehet.

Jótékonysági tevékenységek, ünnepi programok

Mindezek mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy városunkban ilyenkor számos ünnepi programot szerveznek, ezek felől is érdemes érdeklődni, hiszen biztosan vannak olyanok, amelyek elnyerik a család tetszését. Részt lehet venni jótékonysági akciókban is, így a közösen eltöltött idő mások számára is ajándék lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában