Tesztelés

2023.12.13. 15:19

Kínában gyártott elektromos autóbuszt tesztelt az OTL

Két héten át tesztelte a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) a Kínában gyártott elektromos autóbuszt. A tapasztaltakról sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek.

Forrás: bihon.ro

ERDON-összeállítás

A Kínában gyártott és Európának ezen a részén egy magyar cég által népszerűsített Skywell elektromos busz két hétig furikázott Nagyváradon az OTL legforgalmasabb útvonalain, így volt alkalmuk a szakembereknek kitapasztalni a jármű gyengeségeit és erősségeit. A témában tartott szerdai sajtótájékoztatón a közszállítási vállalat illetékesei úgy ítélték meg, hogy az autóbusz nagyrészt megfelel a prospektusban szereplő műszaki leírásnak, de azt is megállapították, hogy az akkumulátor lemerülése nagyban függ attól, hogy mennyi utast szállít, mennyire forgalmas utakon és időszakban közlekedik, illetve attól is, hogy hányszor áll meg és hányszor indul újra. A forgalmazó cég képviselője elmondta: a buszt másfél évvel ezelőtt kezdték el gyártani, és több magyarországi városban is tesztelték. Egy jármű ára 350 ezer euró, ami a konkurrens cégek által kínált hasonló járművek áránál kevesebb, akkumulátorának az élettartama pedig 30 év. Az akkumulátor teljes feltöltése 2-3 órát vesz igénybe. Ez a típus 12,5 méter hosszú, háromajtós, alacsony padlózatú, 32 ülőhelyes jármű, melyben külön hely van kialakítva mozgássérültek számára.
A nagyváradi önkormányzat és az OTL már meghirdetett egy tendert 30 darab, egyenként 12 méteres autóbusz beszerzésére. A nemzetközi finanszírozású pályázatban egy autóbusz becsült ára 600 ezer euró a hozzá tartozó töltőrendszerrel együtt. Erre a tenderre ajánlatot nyújtott be a hazai ATP vállalat, a törökországi Bozankaya, valamint román cégek és a kínai BID közös vállalata, a New Copel. A pályázat a műszaki kiértékelés szakaszában van, majd következik az ajánlatok pénzügyi szempontú elbírálása, és az önkormányzat reményei szerint jövő tavasszal meg lehetne kötni a szerződést. Ugyanakkor az OTL különböző elektromos buszokat tesztel, mert abban reménykednek, hogy hamarosan megnyílik finanszírozási forrás ilyen járművek beszerzésére, és akkor az OTL is tovább korszerűsítheti gépjárműparkját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában