Döntés

2023.12.01. 14:06

Kilép a RER-ből a váradi önkormányzat

Két telekért cserébe átadja a RER Vestben lévő 15 százalékos részesedését a váradi polgármesteri hivatal többek között azért, hogy előmozdítsa a stadionépítési projektet.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi önkormányzatnak nem lesz többé részvénye a RER Vest köztisztasági vállalatban, döntött legutóbbi rendes havi ülésén a nagyváradi helyi tanács. A polgármesteri hivatalnak 1.126 részvénye van a RER Vest cégben, ez az összes értékpapír 15 százaléka, míg az önkormányzat égisze alatt működő Közterületfenntartó Vállalat (ADP) a RER Vest részvényeinek 25 százalékát birtokolja. Florin Birta polgármester a szerdai tanácsülés előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a város 2006-ban a Körös/Tudor Vladimirescu út 7. szám alatti telket és az állatkert melletti területet adta át a cégnek a részvény-részesedésért cserébe. Időközben azonban az új direktívák értelmében köztisztasági vállalatok nem működhetnek belvárosi övezetben, ezért a RER Vest is el kell költözzön jelenlegi székhelyéről. Az állatkert melletti telek pedig éppen ott van, ahova az önkormányzat az új labdarúgó stadiont akarja építtetni. A két fél érdeke tehát találkozott és elhatározták, hogy a város saját tulajdonába veszi a telkeket a RER-részvényeiért cserébe. A két ingatlan értékét is felbecsülték: a Körös utcai 8.354 négyzetméteres telek értéke 3,7 millió lej, amihez hozzáadódik a telken lévő épületek értéke, ami 1,6 millió lej szintén áfával együtt. A Matei Basarab úti 19.648 négyzetméteres telket 3,4 millió lejre becsülték áfával együtt. Mivel a város részvénycsomagja nem ér 8,8 millió lejt, mint amekkora a felsorolt ingatlanok összértéke, ezért az ADP is elad 530 részvényt, hogy kiegyenlítsék az említett 8,8 millió lejes érétket. A tranzakció után is marad az ADP-nek mintegy 18 százaléknyi részesedése a köztisztasági vállalatban. Florin Birta megjegyezte, hogy a RER Vest fél éven belül el kell költözzön a Körös utcai székhelyről, míg a másik telek megszerzése nyomán egy újabb akadály elhárul a stadionépítés finanszírozása elől. A polgármester megjegyezte, hogy most már csak a Vágóhíd (Traian Blajovici) utcán működő rendezvényterem tulajdonosával kell megegyezni ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a stadionépítési projekttel.

Miért adják el?

A helyi tanács asztalára kerülő tervezet meglehetősen éles vitát váltott ki. Adrian Madar, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője már azt szóvá tette, hogy a több mint 350 oldalas anyag még két órával az ülés megkezdése előtt sem jutott a tanácsosok birtokába, holott egy fontos ügyről van szó. A továbbiakban kifejtette, hogy a RER Vest vállalatnak 90 ezer ügyfele van Nagyváradon, monopolhelyzetben van a köztisztasági szolgáltatások terén köszönhetően annak, hogy még öt évig érvényes szerződése van az önkormányzattal, ezért is érthetetlen számára az, hogy a város elenged egy ilyen „aranytojást tojó tyúkot”. Megjegyezte: a városvezetés tudhat valamit a RER pénzügyi-gazdasági helyzetéről, és talán ezért mond le a részesedésről, ugyanis Madar tudomása szerint a RER forgalma évről évre csökken. Majd hozzátette: „Ha közérdek az, hogy megszerezzük azokat a telkeket, akkor miért nem szerezzük meg más módon? Mindenkinek az a vágya, hogy legyen egy köztisztasági vállalata, csak maguknak nem!” - fogalmazott a tanácsos. Válaszában Florin Birta azt mondta, hogy mind a polgármesteri hivatal, mind az ADP kisebbségi tulajdonos a RER-ben, ezen a mostani tranzakció sem fog változtatni, ráadásul az ADP-nek marad 18 százaléknyi részesedése a cégben. Majd hozzátette, hogy a RER által alkalmazott díjszabásokat minden esetben a helyi tanácsban kell elfogadni, ez teljesen független attól, hogy a polgármesteri hivatalnak van-e részesedése a cégben vagy nincs, mert a RER-nek mindenképpen teljesítenie kell a szerződésben vállaltakat. Adrian Madar azt kérdezte a továbbiakban, hogy miért nem vásárolta meg a város a szóban forgó telkeket, azt sugallva, hogy az ADP-nek van annyi pénze, amennyiből kifizethették volna a telkeket. A szintén PSD-s Liviu Sabau Popa azt kérdezte, hogy miért nem sajátította ki a város a RER-t. Mindkettejüknek azt válaszolta Birta, hogy jogilag ez volt az egyetlen mód arra, hogy az önkormányzat azoknak a telkeknek a birtokába jusson arra utalva ezzel, hogy az önkormányzat nem sajátíthat ki olyan telkeket, amelyekről korábban ő maga mondott le, hogy az illető cégben részesedést szerezzen. A tranzakcióra vonatkozó határozattervezetet végül 17 igen és 2 nem szavazat mellett fogadta el a tanács. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a RER hova fog költözni jelenlegi székhelyéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában