Önkormányzat

2023.12.04. 18:48

Kevesebb a főnök a váradi városházán

A nagyváradi polgármesteri hivatal is elvégezte a törvény által előírt módosítást, amelynek nyomán megszűnt a hivatalban öt vezetői állás.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi helyi tanács is elfogadta a polgármesteri hivatal szerkezeti felépítésének a módosítását. Erre a 296/2023 számú törvény kötelez minden önkormányzatot azzal a céllal, hogy az intézmények megtakarításokat hajtsanak végre. A végrehajtás módja szerint meg kell szüntetni az önkormányzatoknál az irodavezetői részlegeket, és azokat vagy szolgálatokba vagy igazgatóságokba kell beolvasztani, ezáltal megszüntetik az irodavezetői beosztást. Ugyanakkor az egész intézményben a vezető beosztások aránya nem haladhatja meg a munkatársak létszámának nyolc százalékát.
A legutóbbi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester kifejtette, hogy a törvény értelmében tíz százalékkal csökkenteni kell a polgármesteri hivatalok apparátusának maximálisan engedélyezett létszámát. Az önkormányzatoknál dolgozók létszámát az adott település lakosságszáma alapján határozzák meg, és a nagyváradi polgármesteri hivatalnak a város lakossága alapján 960 állása lehetne. A 296/2023 számú törvény szerint ennek a létszámnak a tíz százalékával kellene csökkenteni az apparátust, azaz a váradi önkormányzatnak nem lehet több, mint 860 munkatársa. Csakhogy mint azt Birta elárulta, a váradi önkormányzatnál már eleve csak 677 állás van, és ezek közül is csak 590 van betöltve. „Sikerült beleférnünk a törvény megszabta költségkeretbe, miszerint a személyzeti költségek a teljes költségek maximum 15 százalékát tehetik ki. Mi most tizenegy százalékon vagyunk” – fogalmazott. Az egyetlen módosítás tehát, amit a polgármesteri hivatalnak eszközölnie kellett, az a vezető tisztségek számának a csökkentésére vonatkozott. A polgármesteri hivatalnak eddig volt 57 vezető tisztsége, a megszavazott határozat tervezet után pedig lesz 52, tehát megszűnt öt vezető beosztás, a tizenkét irodavezetői tisztséget pedig átszervezték, azaz beolvasztották más szervezeti struktúrákba.
 


 


 


 


 

 


 


 


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában