Koncertajánló

2023.12.19. 14:46

Két karácsonyi koncert is lesz a nagyváradi filharmóniában

Karácsony közeledtével két ünnepi koncertet is tart e héten a nagyváradi filharmónia, december 21-én, csütörtökön, és december 22-én, pénteken, egyaránt 19 órakor az Enescu–Bartók-teremben.

Forrás: Facebook/Filarmonica de Stat Oradea

Tóth Gábor

„Ajun simfonic”, utal a koncert választott címe a közelgő ünnep előestéjére, viszont az utóbbi évekhez hasonlóan idén sem lesz pl. Bach, vagy egyéb filharmóniához méltó tartású ünnepi oratorikus zene, repertoárkínálat tekintetében pediglen tavalyhoz hasonlóan ismét nincsen magyar célközönsége a megyei zeneintézmény karácsonyi koncertjének. A két egymást követő estén is felkínált repertoár főként a román kolindák és az angol karácsonyi dalok szimfonikus kíséretűre átültetett könnyűzenei mezsgyéjén mozog. A karmester, egyben a darabok egy részének zenekari hangszerelője, az úgynevezett pop-szimfonikus koncertekről és crossower tevékenységéről is ismert Andrei Tudor, további darabok zenekari letétjét Onișor Rodilă jegyzi – az ő hangszereléseit nyári szabadtéri filharmóniás könnyűzenei kalandozások során hallhattuk már itt Váradon.
A meghívott szólisták újfent a Kolozsvári Román Nemzeti Opera színeit képviselik: Lorena Puican szoprán és Florin Estefan bariton. Estefanról már többször elmondtuk, Váradról indult, majd jelenlegi kolozsvári operaigazgatóként ugyancsak Váradra érkezett vissza, ezúttal alkalmazott közvetítőnek, szaktanácsadónak a filharmónia és a megyei tanács közé.
Közreműködik majd a koncerteken a filharmónia énekkara is, továbbá a nagyváradi görögkatolikus líceum gyermekkórusa. Előbbinél sajnos továbbra sincs nevesítve karigazgató a filharmónia részéről, utóbbinál viszont Nicoleta Țâmpu a felkészítő.
Soroljuk a műsort is: Christmas Celebration – Andrei Tudor összeállítása (Carol of the Bells, To You, Hark! the Herald Angels Sing, Gloria In Excelsis Deo), Ce-ați văzut păstori, Guardian Angel, Mary did You Know, White Christmas, The Typewriter (Leroy Anderson), I’ll be home for Christmas, El Nacimiento, Polar Express (Alan Silvestri), Love is all you need (Beatles-tribute), Oh Holly Night, It’s beginning to look a lot like Christmas, Plink, plank, plunk, Silent Night, Moș Crăciun – o poveste de iubire, A Christmas Festival (Leroy Anderson), Silver Bells, Deschide ușa creștine, O ce veste minunată, Colindăm.
A filharmónia internetes tájékoztató felületei: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea.
Idén ezzel a műsorral zár tehát a filharmónia, de ami a január 5-én és 6-án sorra kerülő újévi koncerteket illeti, érdemes idejében követni a bilete.ro oldalon, hogy akad-e még rájuk hely, mivel december 22. és január 2. között zárva lesz a filharmónia jegypénztára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában