Ünnepvárás

2023.12.08. 14:52

Karácsonyi díszekből nyílt kiállítás a nagyváradi püspöki palotában

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihari Kézművesek Egyesületének kezdeményezésére, a Manus Pulchrae Egyesület, a nagyszalontai Sinka István Kézműves Kör és a magyarországi Bihari Népművészeti Egyesület tagjainak és önkénteseinek közreműködésével természetes karácsonyi díszekből nyílt kiállítás csütörtökön a nagyváradi római katolikus püspöki palota előterében.

 

A fa, mézeskalács, szalma, gyöngy, csuhé, textil, üveg, agyag, kerámia, nemez és szalvéta felhasználásával készült tárgyakat 2024 vízkeresztjéig lehet megtekinteni, az alkotóik: Balogh Zsuzsanna, Berek Elza, Béli Tünde, Bittenbinder Mária, Bondár Hajnalka Edit, Bungó Tünde Elisabet, Deme Szabó Csilla, Jakabffy Margit, Jermendy Mónika Beáta, Kirei Melinda, Kolozsvári Dankó Rebeka, László Emese, Nemesi Mária, Sárközi Béla Józsefné, Szabó Emese, Tasnádi Éva, Tóth Anna-Kyra, Tóth Beáta, Tutor Zsuzsa és a nagyszalontai Sinka István Kézműves Körhöz tartozó gyermekek.

A csütörtök délután tartott nyitóünnepségen Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: ez már a második alkalom, hogy a karácsonyra készülődve Tóth Beátának, a Bihari Kézművesek Egyesülete vezetőjének a kezdeményezésére összefogással egy ilyen kiállítást hoztak létre. Hangulatos a gyűjtemény, melyben benne van a természet szépsége a fenyőfák révén, melyek ilyenkor mindig az életre emlékeztetnek bennünket, de ott vannak a díszek is, melyeknek a készítői önmagukból próbáltak adni valamit, hogy megmutassák az élet pozitív oldalát is. És ez nagyon fontos, mert nem szabad hagynunk azt, hogy a sötétség és a rossz uralkodjon a világban, hanem ehelyett Istenre kell vessük a tekintetünket, hogy meglegyen a belső nyugalom és csend. A főpásztor megköszönte a püspökség erdészeti hivatalának is, hogy a fenyőfákat biztosította, jelezve, hogy ezek majd ki lesznek ültetve a püspöki palota kertjébe, akárcsak tavaly, hogy tovább gyönyörködtessék az embereket. Abból, hogy többféle anyagból készültek a díszek, azt a következtetést vonta le a váradi egyházmegye elöljárója, hogy bármiből lehet szépet alkotni, és ezzel örömöt okozni másoknak. Ügyesnek kell lennünk, mert Isten megadta számunkra az ehhez szükséges készségeket és eszközöket, csak tőlük függ, hogy élünk-e a lehetőségekkel – fogalmazott.

 

A kézműveseknek Tóth Beáta is köszönetet mondott, a rendezvény végén Tóth Anna-Kyra örvendeztette meg hallgatóságát egy alkalomhoz illő énekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában