Tanácsülés

2023.12.20. 13:38

Infrastrukturális projektekről szavaztak a megye közgyűlésén

Idei utolsó fizikai jelenlétes közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács képviselő-testülete szerda délelőtt a megyeháza dísztermében. Valamennyi határozati javaslat átment úgy, hogy senki sem szólt hozzá, vagy kommentálta az előterjesztéseket.

Ciucur Losonczi Antonius

A határozati javaslatok többségénél Ilie Bolojan megyei tanácselnök ismertette röviden az elfogadásra váró tervezeteket. A plénum költségvetés-kiigazítást hagyott jóvá a megyei tanácsnál és az alárendelt intézményeinél. Tulajdonképpen átcsoportosítottak bizonyos rendelkezésre álló összegeket azért, hogy az év végéig le lehessen zárni európai uniós finanszírozású projekteket, illetve meghagytak egy tartalékalapot is az Arad–Nagyvárad közti gyorsforgalmi úttal kapcsolatos kifizetésekre. Abban az esetben pedig, ha a kormány Bihar megyére is vonatkozó pénzvisszaosztásokról dönt, melyeket kulturális jellegű vagy oktatási beruházásokra lehet fordítani, akkor a két ünnep között egy online tanácsülést hívnak össze, hogy ezen befektetések 2023-as támogatása is lezárulhasson december végéig.

A repülőtér büdzséjét is módosították, hasonló indokkal. A létesítmény területén három befektetés zajlik, melyek közül a kifutó/leszálló pályának a Nagyürögd irányába történő meghosszabbítása csak jövőre fejeződik be, mivel a jelzőberendezéseket még nem szerelték fel, és próba le- és felszállásokat is végre kell hajtani. Ugyanakkor az utasterminál felszerelései is időben meg kell érkezzenek ahhoz, hogy el lehessen számolni a vonatkozó költségek többségét.

A testület felhatalmazta Ilie Bolojant arra, hogy a megyei tanács nevében úgy döntsön, hogy az önkormányzat ne éljen elővásárlási jogával a történelmi műemlékek vagy a hamarosan azzá nyilvánított ingatlanok elidegenítése esetén a 2024-es év folyamán. Bolojan ezt azzal magyarázta, hogy könnyebb lesz az adásvétel, és csak különleges esetekben kell majd határozatot hozni ilyen ügyletekről. Átkerült több telek a megye köztulajdonából a váradi önkormányzatéba, összesen 2274 négyzetméteren a Ceyrat utcában, ahol a helyhatóság bővíti az utcahálózatot. Több előterjesztés kisajátításokat tartalmazott azért, hogy megvalósuljon a víziközmű és használtvízinfrastruktúra-fejlesztés Várad, Fugyivásárhely, Kiskopács és Mezőszakadát környékén. A váradi önkormányzat korszerűsítené szeretné az utcai közvilágítást a 767J jelzésű megyei úton Nagyvárad és Hegyközpályi határa között a közlekedésbiztonság növelése és az illegális hulladéklerakatok felszámolása érdekében, ezért a megye átadott használatra neki egy útszelvényt a Várad–Hegyközpályi–Hegyközcsatár–Hegyközkovácsi szakaszon. Aktualizálták az élesdi körgyűrű műszaki-gazdasági mutatóit, amit egy vonatkozó kormányrendelet és az inflációs ráta emelkedése tett indokolttá.

Négy egymást követő anyag a váradi aglommerációban építendő (a 79-es országút kereszteződésénél a repülőtér környéki gyűjtőutakkal, valamint a fugyivásárhelyi, a bihari és a váradi körgyűrűvel) szintkülönbséges közúti átjárók műszaki-gazdasági mutatóinak aktualizálásával volt kapcsolatos, illetve szintén négy előterjesztés a váradi körgyűrűn kivitelezendő (a 76-os országúttal, az Apateului és a Czárán Gyula utcákkal való kereszteződésénél és az új sportcsarnoknál) szintkülönbséges gyalogos átkelők műszaki-gazdasági mutatóinak az elfogadására vonatkozott. Mind a nyolc esetben a munkálatok leghamarabb a jövő év késő tavaszán kezdődhetnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában