Istentisztelet

2023.12.11. 15:23

Igehirdetéseket tartalmazó kötetet mutattak be

Dr. Pálfi József parókus lelkipásztor, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorának Harminchárom II., Ige-magyarázat, Ige-hirdetés című kötetének bemutatóját tartották advent második vasárnapján, a délutáni istentisztelet keretében a nagyvárad-réti templomban. A könyvről a szakmai lektorok beszéltek: dr. Kulcsár Árpád, dr. Magyari Sára és dr. Debrenti Edit, illetve szolgálatával közreműködött a Csillagocska Alapítvány Járom zenekara.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Kabai Kitty beosztott lelkész végzett igei szolgálatot Márk evangéliuma IV. fejezetének 25. verse, illetve János evangéliuma XX. fejezetének 16., 17. és 27. verse alapján. Hangsúlyozta: adventkor az ember eldönti az Istenhez való közeledését, és Jézus emberként való megszületésének az értelme elválaszthatatlan az ő halálától. Megszületésének célja ugyanis nem volt más, mint a halála, mely által utat nyitott számunkra Istenhez. Eme két véglet között pedig minden szavával Isten országát hirdette, ahol nagyon mások a törvények, mint itt a földön, minden más érték és rend szerint működik. Akik azonban hiszik és vallják Istent, azok megértik az ő országának mély titkait is. A szenvedésben azonosulni tudnak Krisztussal, az Istentől kapott legnagyobb kinccsel, hogy ne legyenek többé hitetlenek – fogalmazott a lelkész.

Fotó: Alexandru Nițescu

A rövid áhítat után a szakmai lektorok: dr. Kulcsár Árpád, dr. Magyari Sára és dr. Debrenti Edit beszéltek dr. Pálfi József lelkipásztor, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorának Harminchárom II., Ige-magyarázat, Ige-hirdetés című könyvéről. Dr. Debrenti Edit, a Partium Kiadó igazgatója felidézte, hogy 2020-ban mutatták be az első kötetet, szintén a váradréti református templomban, de a koronavírus-járvány miatt szűkebb körben. Szerinte emberi és isteni bölcsesség van benne az újabb kiadvány minden sorában, mely megérinti a szívünket-lelkünket. A nyelvi lektorálást végző dr. Magyari Sára, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója kijelentette: Pálfi József cizelláltan fogalmaz és nyelvtani szempontból helyesen ír. Jólesik olvasni a prédikációit, mert értelmesen érvel, a szövegei váltakozóan szépek, néha szomorúak. Olyan gondolkodó emberként tanít, segít és dorgál, mint aki érti a világ bajait, és próbál rájuk megoldásokat találni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Dr. Kulcsár Árpád tiszteletes, teológiai szaklektor megítélésében négy dolog miatt különbözik Pálfi József kötete a hasonló munkáktól: a szerző nem spórolta meg a fáradságos műhelymunkát; pontos és tiszta a magyar beszéde, mivel érződik az anyanyelve iránt érzett tisztelete és megbecsülése, az a meggyőződése, hogy az igét magyarul, magyar észjárással kell hirdetni. Ugyanakkor a szövegek betekintést engednek az igehirdető dolgozószobájába, valamint a szerző mindig benne él a saját korában és reflektál a világban zajló aktuális eseményekre annak tudatában, hogy Istennek napjainkban is van mondanivalója. „Aki tiszta, keresztyén, református és magas kultúrát tartalmazó igehirdetéseket szeretne olvasni, az mindezeket meg fogja találni a Harminchárom II. kötetében” – fogalmazott Kulcsár Árpád.

A méltatások után Pálfi József köszönetet mondott munkatársainak és szolgatársainak, akik önzetlenül és felelősségteljesen segítettek neki abban, hogy ez a könyv napvilágot láthasson. Az ünnepség méltó befejezéseként magyar népdalok dallamára énekelt zsoltárokat a Csillagocska Alapítvány Járom zenekara. 

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában