Advent

2023.12.03. 09:17

Fellobbant az első gyertyaláng

Fotó:  A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Advent első vasárnapjának előestéjén, a nagyváradi római katolikus székesegyház előtt felállított adventi koszorún fellobbant az első gyertya lángja. A szokatlan időjárási körülmények közt, erős széllökések közepette és esőben zajlott szertartáson részt vett Virgil Bercea görögkatolikus megyés püspök is, a jelenlevők pedig a fiatalokért imádkoztak, hogy minden helyzetben a hit őrzői, a reménység magvetői és Isten szeretetének a jelei legyenek ebben a megosztott, háborgó világban.

Elmélkedésében Böcskei László megyés püspök megjegyezte: a híradások arra figyelmeztettek, hogy rendkívüli égi jelenségnek lehetünk a tanúi, és hogy ezeket megtapasztaljuk, menjünk ki a város szélére, mert a sötétben jobban lehet látni az égbolt fényeit, a csillaghullást. Adventkor is meghívást kapunk arra, hogy egy kicsit visszavonuljunk, és lássuk, hogy mennyi sötétség van a világban. Az elmúlt évben azért imádkoztunk, hogy legyen vége a háborúnak, de sajnos nem lett béke. Sőt, újabb háború tört ki, és nem tudjuk, hogy mikor jön egy következő. Erőszak tombol, családok bomlanak fel, nincs nyugalom, ehelyett félelem van, sokszor gyűlölet, egymásnak feszülés, kilátástalanság, elmagányosodás. Advent arra buzdít, hogy szembesüljünk ezekkel, de nem úgy, hogy átadjuk magunkat a sötétnek, hanem hogy felismerjük azt a világosságot, mely Istentől jön. Isten pedig arra figyelmeztet, hogy ő nem azért van, hogy a mi kívánságainknak eleget tegyen, hanem hogy felfedezzük és befogadjuk őt a mi életünkbe, és az ő útjain járjunk. Isten ugyanis cselekszik értünk, csak észre kell vegyük a fényeit. „Azt kívánom tehát mindenkinek, hogy ez az adventi idő legyen az elcsendesülésnek, a magunkra találásnak az ideje, amikor merjük vállalni Isten fényét a mi életünkben, és ehhez igazodunk a mindennapjainkban”, fogalmazott a váradi egyházmegye elöljárója.

Szokás szerint a Caritas jóvoltából meleg teát lehetett fogyasztani a helyszínen.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában