Advent

2023.12.04. 12:43

Fellobbant az első gyertya a Szent László téri adventi koszorún

Meggyújtották vasárnap este az első gyertyát a nagyváradi Szent László térre kihelyezett adventi koszorún.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Szent László Egyesület, valamint a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) által szervezett eseményen szolgált Tőkés László lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke, aki Lukács evangéliumából idézte azt a szakaszt, amikor Máriának és családjának Názáretből Betlehembe kellett mennie a Római Birodalomban elrendelt népszámlálás miatt. Tőkés László megjegyezte: „Advent első vasárnapján a háború fellegei tornyosulnak a világ felett, többek között ott, Betlehem és Názáret vidékén is. Lelki együttérzéssel gondolunk a háborúviselt népekre, emberekre. Hálát adunk, hogy a mi fejünk felől elhúzódtak ezek a háborús fellegek, és a békesség reményében várjuk a karácsonyt, hogy szűnjön meg minden háborúság ezen a világon”.

A továbbiakban párhuzamot vont Krisztus korának hatalmasságai és a mi közelmúltunk hatalmasságai között, mondván, hogy „Augustus császárról Ceaușescu jut eszünkbe, aki újkori Heródesként tört a kisdedek életére. A párt kongresszusán dicsőítették őt 1989 novemberében, miközben hívő népünk hidegben és sötétben várta a megváltó Krisztusa eljövetelét” – fogalmazott. A továbbiakban megemlítette, hogy „az emberi történelem síkján túl és azon felül létezik egy másik világtörténet, egy másik sík, és ez az üdvtörténet síkja. Erről nem írnak a történelemkönyvek, de tudunk róla a Szentírásból. Augustus császár és a korabeli hatalmasok tudtán kívül Isten elküldte az Ő szent Fiát, beleszólt ezáltal az emberi történelembe, és a népszámlálás emberi kereteit felhasználva csodát művelt. (...) Isten akarata keresztezte a történelem útját és 2023 évvel ezelőtt új időszámítás kezdődött a világ életében”. Megemlítette, hogy Máriáéknak nem volt helyük a vendégfogadó házban, nem volt hol lehajtaniuk a fejüket, amikor a népszámlálásra Betlehembe érkeztek. 

A volt püspök párhuzamot vont a bibliai eseménysor és a 2004. december 5-iki népszavazás között, mondván, hogy 2004-ben ő és politikustársai is igyekeztek meggyőzni az ország vezetőit, hogy fogadja a testvér a testvért, fogadja be a magyar a magyart, de mint annak idején Krisztust, úgy nem fogadták be a magyar testvéreket sem a nevezetes népszavazáson. Majd így folytatta: „A magát istenítő ateista diktatúra éppen úgy kivetette Krisztust, mint a javaiban dúskáló, elvallástalanodó Nyugat. Milyen krisztustalanná váltak a karácsonyok, hogy már-már ferde szemmel néznek, rossz néven veszik, ha valaki feltekint az égre, a betlehemi csillagra, és várja Krisztusát. Figyeljünk oda a világ elkrisztustalanodásának aggasztó folyamatára, mert Krisztussal együtt mindent elveszthetünk, amit Ő jelent és jelképez számunkra. Ez a folyamat mind a mai napig tovább terjed. Krisztustalan vásári ünneplésben tobzódik a világ és a Világ Világosságát elnyomja olykor a reklámok fénye. De így szól hozzánk az ének: legalább ti, jóemberek, fogadjátok a kisdedet. Házatokra szent áldás száll, ha betér az égi király. Úgy legyen!” – zárta szavait Tőkés László, majd meggyújtotta a koszorú első gyertyáját. A rövid ünnepségen közreműködött Molnár Levente operaénekes, Carmen Vasile énekes, rendező, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem magánének szakos diákjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában