Advent

2023.12.09. 18:57

Fellobbant a második gyertyaláng

A nagyváradi egyházmegye különböző vidékein élő közösségek népesítették be szombat délután a székesegyház és a püspöki palota előtti teret, hogy az általuk készített kézműves termékeket jótékonysági célra kínálják fel, a Bonitas Speciális Oktatási Központ és az Élet Autizmussal Egyesület támogatására. Este 6 órakor pedig a második gyertya lángja is fellobbant az adventi koszorún.

Ciucur Losonczi Antonius

Idén tizenhat plébániai közösség és tizenhét jótékonysági szervezet, intézmény, valamint szerzetesi közösség mondott igent a vásáron való részvételre. Két olyan entitást – a Bonitas Speciális Oktatási Központot és az Élet Autizmussal Egyesületet – támogathattak adományainkkal az érdeklődők, amelyek szolgálatukkal arról tesznek tanúságot, hogy aki szeret, az észreveszi a gyöngét, lehajol és felkarolja a kicsinyeket, nem hagyja magára a nehéz helyzetben élőket. „Mindamellett, hogy adományainkkal egy nemes célt támogatunk, az ajándékozás gesztusa is hangsúlyossá válik ma, és megszokottságainkból kilépve az ünnep felé vezető úton embertársainkhoz is közelebb kerülhetünk a találkozásokban, beszélgetésekben. Hisszük, hogy a különböző anyag-, szín- vagy ízvilággal bíró és szépen csomagolt termékek többet jelentenek egyszerű ajándéktárgyaknál, hiszen bennük a kreatív szeretet apró gesztusai öltenek testet. Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki találni fog neki tetsző terméket”, fogalmazott Böcskei László megyés püspök. 

Ami pedig a vásár programját illeti, délután öt óráig gyermek- és ifjúsági csoportok zenés műsorai tették még színesebbé a napot, a püspöki palota előcsarnokában pedig kézművesfoglalkozás, arcfestés és mesekuckó várta a legkisebbeket, akiket a Mikulás is meglátogatott egy adott pillanatban.

Tizennyolc órakor a második gyertya lángja is fellobbant a székesegyház előtt felállított adventi koszorún, egy autista fiatalember közreműködésével. A főpásztor vezetésével a jelenlévők ez alkalommal a speciális nevelési igényű oktatási intézményekben tanuló diákokért és nevelőikért imádkoztak. „Ma szinte minden arról szólt, amit az evangéliumból hallottunk Keresztelő Szent János szájából: Készítsétek az Úr útjait! Ezek az utak egymáshoz vezetnek bennünket, segítenek kilépni saját komfortzónákból, hogy egymásra figyeljük és tiszta szívvel segítsünk ott, ahol szükség van ránk. Haladjunk az úton, de ne egyedül, magányosan, hanem vegyük észre azt, hogy tehetünk valamit egymásért. Isten eszközei lehetünk ott, ahol élünk, mert rajtunk keresztül akar működni. Merjünk tehát bátran egymás felé menni, felismerni Isten szépségét, mely mindenkiben felragyog, és akkor megváltozik a világ”, hangsúlyozta a váradi egyházmegye főpásztora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában