Visszatekintés

2023.12.31. 08:51

Felemás évtől búcsúzunk

Világtörténelmi léptékben mérve is jelentős év volt 2023, és szűkebb pátriánkban is számos olyan esemény, fejlemény történt, amire érdemes felhívni a figyelmet egy év végi összegzés keretében.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A világ sajnos nem abba az irányba halad, amerre a békeszerető emberek szeretnék, hogy menjen. Egész évben zajlott, és most is folyik a 2022 februárjában kirobbant ukrajnai háború. Azonban a nagy horderejű tragikus események sora ezzel még nem ért véget. Februárban hatalmas földrengés pusztított Törökországban, több mint 40 ezer halottat és rengeteg sebesültet hagyva maga után. A most lezáruló év egyik legszörnyűbb napja volt 2023. október 7., amikor több mint 1200 ártatlan embert mészároltak le Izraelben a Gázai övezetet uralma alatt tartó Hamász szervezet terroristái. Ez a támadás vezetett a több hónapja tartó háborúhoz, melynek közeli befejezésére nem sok esély van. A jelentős, de immár a pozitív világesemények sorában teszünk említést arról, hogy április végén Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett, ahol a béke építésére kérte a világ vezetőit, egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőért fohászkodott. Május 6-án megkoronázták III. Károly brit királyt, aki édesanyját, a 2022 szeptemberében elhunyt II. Erzsébetet követte a trónon. Október hónap a magyar tudományosság óriási sikerét hozta: Nobel-díjat kapott Karikó Katalin és Krausz Ferenc.

Mi történt az országban?

Románia is mozgalmas évet tudhat maga mögött. A 2023-as esztendő minimálbér-növekedéssel, nyugdíjemeléssel, viszont adóemeléssel is indult. Februárban bírósági döntés rendelkezett arról, hogy el kell távolítani az úzvölgyi katonatemetőből a román nacionalisták által állított betonkereszteket, ezután azonban hosszú huzavona kezdődött és mostanáig sem jutott nyugvópontra ez az aggasztó ügy. Májusban pedagógussztrájk kezdődött Romániában: a tanárok olyan eltökéltek voltak, hogy az érettségi megtartása is veszélybe került. A pedagógusok végül elérték céljukat, a jelentős béremelést. Júniusban, a pedagógussztrájk lezárulása után történt meg a kormányváltás: Nicolae Ciucă liberális kormányfőt a szociáldemokrata Marcel Ciolacu követte a miniszterelnöki székben, csakhogy a váltással együtt az RMDSZ kikerült a kormányból, így a Bihar megyei Cseke Attila is le kellett mondjon a fejlesztési minisztérium irányításáról. Jelentős esemény volt továbbá az az országos szintű botrány, ami az idősotthonokban történt visszaélések napvilágra kerülése miatt robbant ki. Ennek hatására nagyszabású ellenőrző akciókat végeztek, több érintett intézményvezetőt leváltottak. Bár az ország egész évben reménykedett benne, Románia mégsem lett a schengeni övezet tagja 2023-ban.

Sportélet

A sportéletben is számos érdekes, fontos dolog, esemény történt 2023-ban. Ezek közül érdemesnek tartjuk kiemelni azt, hogy Budapest zajos sikerrel rendezte meg nyáron az atlétikai világbajnokságot. Sportsikereknek is örvendhettünk ebben az évben, ezek közül most csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy mind a magyar, mind a román válogatott csoportgyőztesként kvalifikálta magát a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra. És hogy a helyi sportéletről is említést tegyünk: hosszú idő után ismét villanyfényes, ráadásul teltházas focimeccseket rendeztek Nagyváradon, miután a Bihar FC kiharcolta a szereplést ősszel a Román Kupa csoportkörében.

A fejlesztések éve

Nagyváradon és Bihar megyében gőzerővel zajlottak az európai unió anyagi támogatásával megvalósuló beruházások. Legfőképpen azért kellett igyekezni, mert 2023-ban lezárult a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus, és minden, az Uniótól elnyert támogatást el kellett költeni az év utolsó napjáig, ellenkező esetben az el nem költött pénz elveszett. A nagyváradi önkormányzat év eleji számításai szerint 2023-ban rekordösszegű, mintegy 700 millió lej értékű támogatást kívántak lehívni a városban lévő beruházások megvalósítására, és szintén nagy volumenű uniós finanszírozású munkálatokat végeztetett a Bihar Megyei Tanács is. Bár még végső számadás nem történt, de a váradi önkormányzat vezetői azt mondják, hogy minden uniós támogatást sikerült elkölteni. Egy ilyen visszatekintő keretében még felsorolni is lehetetlen minden ilyen beruházást, ezért csak azokról teszünk említést, amelyek meghatározó jelentőségűek lehetnek majd a város és a megye jövője szempontjából. Januárban írták alá az új váradi járványkórház finanszírozási szerződését, maguk a munkálatok várhatóan 2024-ben kezdődnek meg. A nagyváradi reptéren nem kevesebb mint négy fejlesztési projekt valósult, illetve valósul meg, többek között új terminál, valamint cargo-terminál épül, és a kifutópályát is meghosszabbítják. Épülnek a körgyűrűk Nagyvárad metropolisz övezetében, és épül a nagyváradi intermodális szállítási csomópont is, októberben hivatalosan is átadták az Erdélyi Szigethegyság útját. És hát még előttünk áll, de ha minden igaz, akkor az idei év utolsó napján megnyitják a forgalom előtt a Gojdu téri és a nagypiac előtti közúti aluljárókat, amelyek minden váradi reményei szerint valóban meg fogják oldani a közlekedés problémáját a város egyik legfontosabb közlekedési csomópontjában. Nem uniós finanszírozású beruházás, de mindenképpen említést kell tenni arról, hogy 2023. május 11-én Nicolae Ciucă akkori miniszterelnök többedmagával lehelyezte a finn Nokian Tyres cég épülő gumiabroncsgyárának alapkövét Nagyváradon. A több mint 650 millió eurós beruházás a volt II. számú hőerőmű helyén valósul meg, és amikor elkészül, a világ első széndioxidkibocsátás-mentes gumiabroncsgyára lesz. Az első termékek 2024 második felében készülhetnek el a váradi gyárban, amelyben több mint 540 új munkahely fog létesülni.

Helyi történések

Jó tudni, hogy a 2023-ban ismertetett népszámlálási adatok szerint Bihar megye közel egynegyede magyar nemzetiségű. A helyiek életében jelentős változás az, hogy 70 év után Monospetri újra községközpont lett és ide költözött Vedresábrányból a polgármesteri hivatal. 2023 tavaszán Nagyvárad környékén is felbukkantak a barnamedvék, és azóta többször is lehetett látni e nagyvadakat lakott települések közelében – ezzel  ide is begyűrűzött egy komoly országos probléma.

Július 25-én régóta nem tapasztalt erejű vihar csapott le Bihar megyére. Az ítéletidő nem tartott sokáig, de hatalmas károkat okozott. A vihar ideje alatt fák és oszlopok dőltek ki, tetők szakadtak le, járművek rongálódtak meg. Nagyváradon több út járhatatlanná vált, az anyagi kár jelentős volt. Megyeszerte több mint húsz személy sérült meg és több mint 11 ezren maradtak áram nélkül. Örömhírként élhettük meg viszont azt, hogy augusztusban kihelyezték Szent László király lovas szobrát a váradi várban.

Fotó: Alexandru Nițescu

Veszteségeink

Az év történéseinek összegzésekor szükséges számba vennünk emberi veszteségeinket is, és sajnos 2023 ebből a szempontból igen szomorú esztendőnek bizonyult. A magyar kulturális és közéletet szegényebb lett 2023-ban, ugyanis ebben az évben hunyt el Tamás Gáspár Miklós filozófus, a magyarországi rendszerváltásban nagy szerepet játszó politikus, Sólyom László, Magyarország egykori köztársasági elnöke, és búcsúztak a földi léttől Máthé Erzsi, Balázsovits Lajos és Csomós Mari színművészek, Jandó Jenő zongoraművész. A szűkebb pátriánkhoz köthető személyiségek közül 2023 januárjában hagyta itt a földi világot Mózes Teréz művészettörténész, néprajzi író, a váradi zsidóság történetének kiváló ismerője. Júniusban Dánielisz Endre irodalomtörténész, novemberben Kupán Árpád helytörténész hunyt el. Ugyanakkor kevesebb lett a világ Gina Lollobrigida, Tina Turner, Milan Kundera, Sinead O’Connor, Toto Cotugno, Bobby Charlton és Matthew Perry elhunytával, és ugyancsak 2023-ban távozott az élők sorából Henry Kissinger, a hidegháborús korszak egyik legmeghatározóbb diplomatája, politikusa.

Amire szívesen emlékezünk

De hogy ne zárjuk szomorú hangvétellel ezt a visszatekintőt, a végére hagytuk azokat az eseményeket, amelyekre szívesen emlékezünk, és amelyek azt az érzést kelthetik bennünk, hogy 2023 mégiscsak jó, tartalmas év volt. Februárban világsztárok fordultak meg Nagyváradon: Ciprian Mega rendező 21 rubin című filmjének forgatására olyan hírességek látogattak el ide, mint Mickey Rourke, Anthony Delon és Elisabeta Pellini. Májusban gazdag, változatos programkínálattal zajlott le a Festum Varadinum ünnepségsorozat, amelynek keretében olyan kedvelt magyarországi előadókkal találkozhattunk, mint a Republic, az Anima Sound System, a Csík zenekar, Hobo, és a legújabb magyar sztár, Azahriah. Ha pedig június, akkor Szent László Napok, amelyen változatos programok sora szórakoztatta a közönséget – ekkor láthattuk a várban felállított színpadon többek között Charliet, Geszti Pétert és a Bikinit. De nemcsak emiatt marad emlékezetes 2023 júniusa, hanem azért is, mert olyan esemény zajlott le Nagyváradon, ami korábban még soha: a Szent László téren villamosvezető Európa-bajnokságot tartottak, melynek keretében számos érdekes és látványos próbát kellett teljesítsenek az Európa több tucatnyi városából érkezett villamosvezetők. Június 18-án a világhírű José Cura argentin operaénekes lépett fel Nagyváradon, partnere Ester Pavlu volt, kísért a nagyváradi filharmónia zenekara. Akik ott voltak a Szent László téren, valószínűleg sokáig emlékezni fognak erre a hangversenyre. Júliusban egy már megszokottnak számító, ennek ellenére nagyon szórakoztató és rendkívül látványos esemény, a Középkori Fesztivál zajlott le a váradi várban. Szeptemberben Nick Vujicic prédikátor, motivációs tréner tartott előadást az új váradi sportarénában, októberben pedig egy másik világsztár, Richard Clayderman zongoraművész adott koncertet Nagyvárad főterén.

Zajlott tehát az élet Nagyváradon, reméljük, hogy 2024-ben csak ilyen jellegű események várnak majd ránk, mint ahogy abban is bízunk, hogy az új év elhozza a várva várt békét az egész világon!

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában