Megnyitó

2023.12.14. 17:01

Felavatták a napközi központot

Hatvan hátrányos helyzetű nagyváradi gyermeknek és fiatalnak nyújt majd esélyt az életben való boldogulásra a Kolozsvári úton felavatott napközi központ.

Pap István

Európai uniós támogatásból épült fel a nagyváradi Ioan Slavici iskola udvarán az az egyemeletes létesítmény, ahol a környékbeli hátrányos helyzetű gyerekeket fogadják majd délutáni foglalkozásokra. Az intézményt hivatalosan csütörtökön délben avatták fel Antonia Nica váradi alpolgármester, a Szociális Ellátási Igazgatóság, a Ioan Slavici iskola képviselői és a napközi központ leendő munkatársai jelenlétében. Az alpolgármester elmondta, hogy Európában, Romániában és Nagyváradon még most, a 21. században is vannak hátrányos helyzetű közösségek, és ez az állapot általában együtt jár a társadalmi kirekesztéssel, a munkaerőpiaci és oktatási diszkriminációval, valamint egyéb hátrányokkal. „A nagyváradi önkormányzat megértette ezeket a realitásokat és megértette azt is, hogy valamit tennie kell” – fogalmazott az elöljáró, aki szerint ennek a belátásnak az eredménye a mostani megvalósítás is.

 

A létesítmény üzemeltetője a Ioan Slavici iskola lesz a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatósággal (DASO) közösen. Utóbbi intézmény vezetője, Anca Grama elmondta, hogy a napközi központba hatvan 13 és 18 év közötti gyermek és fiatal fog járni, akik közül a legtöbben a Ioan Slavici iskola diákjai. A kicsiknek itt fogják tanítani az önálló életvitelhez szükséges készségeket, tanácsadást is nyújtanak majd itt a gyerekeknek és a szüleiknek is, illetve lesz pszichológiai szaktanácsadás is. A tanulók itt fogják elvégezni a házi feladataikat és különböző foglalkozásokat, gyakorlati tevékenységeket biztosítanak számukra. A kézügyességüket is felmérik annak érdekében, hogy kiderítsék, milyen szakma elsajátításához van kedvük, illetve hajlamuk. A napközi központba járó fiatalok naponta kétszer enni is kapnak. A DASO együttműködési szerződésben áll különböző civil szervezetekkel, melyek itt is tevékenykedni fognak, például sporttevékenységeket, tánctanfolyamokat, múzeumlátogatásokat és egyéb programokat szerveznek majd a gyerekeknek. „Nagyon hasznos lesz ez a központ azoknak a gyerekeknek, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük az iskola utáni oktatásban részt venni, akik népes családból származnak, egyedülálló szülők gyermekei, és akik kapcsán magas az iskolaelhagyás kockázata. Mi támogatni, irányítani fogjuk őket azért, hogy ne az utcán, a bárokban lássuk viszont őket, és hogy ne hagyják ott az iskolát” – fogalmazott Anca Grama.

 

Az avatón elhangzott, hogy a 7,5 millió lejes beruházás 98 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatás volt. A Kolozsvári út 188/A szám alatt, a Ioan Slavici iskola udvarán felépített létesítmény mellett ugyanennek a projektnek a keretében felújították a környéken a Thomas Mann, a Ioan Busiția és az Arabilor utcákat is. Maga a létesítmény 1258 négyzetméteren terül el, egy földszinti és egy emeleti részből áll, és az épülethez hozzá van építve egy sportterem is. A központban tantermek, szabadidő eltöltésére alkalmas termek, orvosi rendelő, pszichológusi szakrendelő, ebédlő, konyha, mosoda van, és természetesen mellékhelyiségek is találhatók minden szinten. A lépcsőkorláthoz felvonót is szereltek, hogy a mozgáskorlátozottak is fel tudjanak jutni a felső szintre. Az épületet a Novartis cég tervezte, és az Abed Nego építette meg. A napközi központban tíz új munkahely is létesül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában