Beruházás

2023.12.18. 16:41

Európai támogatás a Mihai Eminescu Főgimnázium felújítására

Mivel a fejlesztési minisztériumnak nincs erre anyagi lehetősége, a nagyváradi önkormányzat más pénzforrásból akarja felújíttatni a Mihai Eminescu Főgimnáziumot.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács hétfői azonnali ülésén elfogadta azt a határozatjavaslatot, melynek értelmében az egykori premontrei gimnázium, jelenlegi Mihai Eminescu Főgimnázium épületét az Észak-Nyugati Regionális Program 2021–2027 finanszírozási forrásból próbálják meg felújíttatni. A beruházás becsült összértéke 83.074.577 lej áfa nélkül, a kivitelezési időszak pedig 36 hónap. A projekt keretében mind külső, mind pedig belső felújításokat akarnak végezni a műemléki jelleg megőrzése mellett, ami azt jelenti, hogy az építészetileg, esztétikailag értékes elemeket helyreállítják. A polgármesteri hivatal a mostani döntés kapcsán kiadott közleményében emlékeztet arra, hogy az önkormányzat az elmúlt időszakban többször próbálkozott azzal, hogy finanszírozást találjon a mind méretében, mind pedig építészeti értékében jelentős épületkomplexum felújítására, és elkészíttette a műszaki-gazdasági dokumentációt az épületre, beleértve az oktatási intézmény déli oldalán lévő sportcsarnokot is. Emlékeztetünk arra, hogy az eredeti pénzügyi elképzelés szerint három különböző forrásból, három különböző projekt keretében újították volna fel a tanintézményt: az egyik felújítási projekt zajlott volna az Országos Beruházási Társaságon (CNI) keresztül, a másik az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR), a harmadik projekt pedig a Szektoriális Operatív Programból kapott volna finanszírozást, de idén februárban arról szavazott a helyi tanács, hogy a felújításhoz szükséges teljes összeg a CNI-n keresztül jöjjön meg, ami akkor 80,4 millió lej volt áfával együtt. Aztán ez is változott, ugyanis a váradi önkormányzat később abban egyezett meg a még Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztériummal, hogy a CNI 39,9 millió lejt különít el a tanintézmény felújítására, és a munkálatokat két vagy három részre bontották volna. Első körben a CNI finanszírozta volna a munkálatokat az említett 39,9 millió lejes határig, a beruházás fennmaradó költségeit pedig az Országos Helyreállítási Tervből állták volna. Időközben azonban kormányátalakítás történt, Cseke Attila helyét a liberális párti Adrian Veștea vette át a fejlesztési minisztériumban, aki novemberi nagyváradi látogatása során bejelentette, hogy a minisztérium nem ad pénzt a még el nem kezdett beruházásokra, hanem a már megkezdettek finanszírozására koncentrál. Ez azt jelentette tehát, hogy sem az Eminescu főgimnáziumra, sem a Szacsvay Imre Általános Iskolára vonatkozó beruházási terv nem kap pénzt a minisztériumtól. Ez a helyzet késztette az önkormányzatot arra, hogy új finanszírozási forrás után nézzen, és úgy tűnik, hogy az Eminescu főgimnázium esetében ez sikerült is.

A most elfogadott határozattervezet szerint a munkálatok során kicserélik az összes külső ablakot, ezek helyett fakeretes termopan nyílászárókat helyeznek majd be, növelik a külső falak hőállóságát azáltal, hogy hőszigetelő habarccsal újravakolják a téglafalakat; ugyanakkor polisztirén szigetelőanyagot is használnak majd, a legfelső emelet és a padlás közötti födémet ásványgyapot vattával hőszigetelik; a tantermekben, a laborokban és a tanáriban kiépítik a padlófűtést, illetve -hűtést, a folyosókon és az alagsorban az elavult öntöttvas fűtőtesteket kicserélik. Kiépítik továbbá az intelligens energiaszabályozó rendszert, amely lehetővé teszi majd azt, hogy a fogyasztást a napszak, az órarend és a konkrét igények szerint szabályozzák. Helyreállítják a homlokzatokat, beleértve az összes eredeti díszítőelemet, eltávolítják a parazita burkolatokat. Az épület belsejében korszerűsítik és egyes helyeken átalakítják a belső tereket, felújítják a padlózatot, a falburkolatokat és a vakolatot, kicserélik a nyílászárókat és korszerűsítik az öt belső udvart is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában