Ünnep

2023.12.31. 13:57

Eseményekben gazdag karácsony volt Réven

Karácsony estéjén a révi református templomban Papp Csaba helyi lelkész a Máté írása szerinti szent evangélium, 2. részének 1., 2., illetve 10. és 11. verseinek alapján szólt a jelenlévőkhöz. Igehirdetést követően csomagosztásra került sor.

BN-összeállítás

Vasárnap hat órakor a református templom harangjai a híveket  az Istenházába hívta. A hagyományokhoz hűen, a helybéliek mellett sok, Révről elszármazott is hazalátogatott szeretteihez a karácsonyi ünnepek alkalmából és elment az Isten házába, így a presbitérium tagjainak plusz székeket, padokat kellett behozniuk, azért, hogy mindenki ülve hallgathassa az ünnepi istentiszteletet.

A karácsony központi üzenete Lukács evangéliumában áll és ekképpen van megfogalmazva: "örüljetek és örvendezzetek, mert üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában", mondta bevezetőjében Papp Csaba lelkipásztor. "»A mi segítségünk legyen Istentől« – kértük igehirdetés elején közösen. Ez a segítség érkezett meg 2000 évvel ezelőtt Isten kegyelméből és irgalmából először Betlehembe, aztán az Úr tanítása nyomán Izrael országába, ezt követően pedig a tanítványoknak a missziója nyomán a széles világba, Isten akaratával. Ennek a segítségnek a földre érkezésére emlékezünk a mai napon. A bölcsek közel 1700 kilométeren át követik a csillagot, ami jelezte számukra azt, hogy valami rendkívüli esemény történik ebben a világban, amelynek részesei akartak lenni. Hol is kereshették volna a megszületett királyt, mint a fővárosban Heródes palotájában? A csillag jelen volt, de ők rossz irányba mentek, rossz embereknél érdeklődtek. Ez történik akkor, amikor az ember elveszti szeme elől az Isten akaratát, igéjét" –fejtette ki az igehirdető. "Meg kell köszönnünk Istennek azt, hogy alkalomról-alkalomra együtt lehetünk, hogy eljött, megszületett értünk, tanított bennünket, jogtalanul szenvedett, feláldozta magát, feltámadt, mennybe ment értünk, közbenjárt és ami nagyon fontos: visszajött értünk. Lássuk meg Benne a mi életünk megmentőjét" – biztatta a jelenlévőket a lelkipásztor.

Az igehirdetést követően a helyi fiatalok csoportos és egyéni előadók ünnepi műsora következett. Ez után a magyar betlehemes csoport tagjai, majd a román kántások vonultak be a templomba és kívántak kellemes karácsonyt a jelenlévőknek. A templomi esemény a Csendes éj és a gyülekezeti ének eléneklésével zárult. Idén is a templomból kijövet kapták meg a gyerekek, fiatalok, idősek és a betegek az egyház által készített ajándékcsomagokat. A román és a magyar kántások külön csoportokban, hajnalig járva, zenészek kíséretében keresték fel a település családjait és hívogattak a karácsonyi bálra.

A hagyományokhoz híven karácsony első napján, délben, a templomi szertartásokat követően a falu központjában gyűltek össze a Réven meglévő felekezetek képviselői. A baptista, pünkösdista, görög-katolikus, református és ortodox egyház tagjai karácsonyi énekeket adtak elő, majd a helyi önkormányzat jóvoltából 450 ajándékcsomag került kiosztásra. Karácsony első és második napjának estéjén magyar, illetve román bált szerveztek a helybélieknek. A magyar bálon a szatmárnémeti Tempo és Inter City Band zenészei húzták a talpalávalót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában