Adózási rendszer

2023.12.06. 13:59

Elavult kritériumok alapján adózunk a PSD önkormányzati képviselői szerint

Mintegy negyven utca vagy utcaszakasz adóbesorolása változik meg 2024. január 1-től Nagyváradon, de egyes önkormányzati képviselők szerint az adóbesorolást meghatározó kritériumrendszer fölött eljárt az idő.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi adóövezeteket minden évben felülvizsgálják a helyi önkormányzat által még 2005-ben megszabott 17 kritérium alapján, abból a szempontból, hogy az adott évben milyen pozitív, illetve negatív változások álltak be egy-egy adott utcán, környéken, ami indokolttá teszi az adóövezeti besorolás módosítását. Az említett tizenhét kritérium mindegyike bizonyos pontszámot, vagy pedig pontszámlevonást ér. A legtöbb pontot érő kritérium a csatornahálózat megléte, míg a legnagyobb pontlevonást a nehézforgalom keltette szennyezés után alkalmazzák, de szintén sok negatív pontot kap az a környék, ahol a Román Államvasutak (CFR) által generált szennyeződés van. Az adóövezeti besorolás felülvizsgálatáról szóló napirendi pont vitáján Adrian Madar szociáldemokrata (PSD) párti helyi tanácsos szóvá tette, hogy a közel húszéves kritériumrendszer elavult, hiszen még akkor fogadták el, amikor Nagyvárad még hozzá sem fért az uniós forrásokhoz. Szerinte tarthatatlan az, hogy a kritériumrendszer szerint ugyanannyi adót fizetnek azok, akik köves úton laknak, mint azok, akik aszfaltozott utcán. A politikus szerint nem lehet tudni továbbá azt, hogy mi a különbség az 1. és a 2. lakóövezet között, amiről a kritériumrendszer említést tesz, és az sem világos, hogy mit jelent és hogyan mérhető a CFR, illetve a gazdasági szereplők által okozott szennyezés. Madar párttársa, Liviu Mihai Sabău-Popa kiemelte: mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire elavult ez a kritériumrendszer, mint az, hogy pluszpont jár azon utcák esetében, ahol vezetékes telefonos hálózat van, holott „2024-ben ez már egyáltalán nem releváns szempont, tehát ezeket a feltételeket felül kell vizsgálni” – fogalmazott. Adrian Madar is azt javasolta, hogy mivel az idén befejeződik egy európai uniós költségvetési ciklus, ezért a városvezetés „húzzon egy vonalat”, és 2024-re dolgozzon ki egy új, a realitásokat jobban leképező szempontrendszert. Florin Birta polgármester válaszában elmondta, hogy a rendszert a polgármesteri hivatal szakemberei dolgozták ki, és az jól működik, majd hozzátette, hogy az új adókódex elfogadása után lehet, hogy amúgy is változni fog a kritériumrendszer.

Négy adóövezet

A városban négy adóövezet van. Az „A” övezet a legjobb, ahol minden, a városi élethez szükséges infrastrukturális fejlesztés és alapszolgáltatás megtalálható, a leggyengébb pedig a „D” adóövezet, az ebbe a kategóriába eső utcákon lakók fizetik értelemszerűen a legkevesebb telek- és ingatlanadót. A két ellenszavazat és négy tartózkodás mellett elfogadott határozat értelmében 37 nagyváradi utca adóbesorolása változik meg 2024-től. A változtatásokat a különböző infrastrukturális fejlesztések és egyéb tényezők teszik szükségessé. Az elfogadott határozat szerint egy-egy utca eggyel rosszabb adóövezetbe kerül, míg 11 utca vagy utcaszakasz a „B” adóövezetből az „A”-ba, négy utca pedig két fokozatot is ugorva a „C” adóövezetből az „A”-ba került. Tizenhat utca vagy utcaszakasz emelkedett egy fokozatot és került a „B” adóövezetbe, egy utca a „D” adóövezetvől a „B”-be, hat pedig a „D” övezetből került a „C”-be. A felsoroltak közül hat a Grigorescu lakónegyedben, szintén hat az Oncsa telepen van, öt-öt utca adóbesorolása változott Biharpüspökiben és a Tineretului lakónegyedben stb. A jobb adóövezeti besorolás az elvégzett aszfaltozási munkálatok és az esővíz-elvezető csatornák kiépítése nyomán történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában