Kirándulás

2023.12.05. 11:00

Egy perc Petőfivel: Jutalomkirándulás Berettyóújfaluba

Kun Tünde pedagógus

Az RMDSZ nagyváradi szervezete a magyar kultúra ünnepe alkalmából pályázatot hirdetett Egy perc Petőfivel címmel a programsorozatban szereplő iskolák magyar tagozatai számára. A pályázat általános és középiskolás diákoknak szólt, melyre iskolánk, a margittai Horváth János Elméleti Líceum mindkét kategóriában benevezett. A feladat egy egyperces kisfilm összeállítása volt Petőfi Sándor valamelyik alkotása alapján. Az ünnepélyes eredményhirdetés során nagy örömmel fogadtuk, hogy diákjaink mindkét kategóriában díjazva lettek. Az általános iskolai kategóriában a VIII. B osztály lelkes diákjai a berettyóújfalui önkormányzat által felajánlott kirándulást nyerték meg, melyre november 24-én került sor a testvérvárosunk, Berettyóújfalu és az RMDSZ nagyváradi szervezete, illetve Kecse Gabriella ügyvezető alelnök közös együttműködésével, támogatásával.
A program egy meglepetésmozival indult a Makk Kálmán Moziban, ahol egy kalandos, fordulatokkal teli 3D-s mozifilmet tekinthettünk meg. Bónácz János, a város alpolgármestere köszöntötte a vendégeket, majd ismertette a berettyóújfalui kirándulás programját. A mozit követően a Bihari Múzeumban tettünk látogatást, ahol Szőke Richárd Rajmond történész egyórás tárlatvezetése során megismerhettük Berettyóújfalu gazdasági-társadalmi változását, azokat a jellegzetes történelmi mozzanatokat, amelyek a határok ellenére is összekötnek minket.
A Berettyóújfalui Zsinagóga Kultúrtér, az 1903-ban épült zsinagóga megtekintése következett a helytörténeti tárlat keretén belül. A felújított zsinagóga épületének belső tere konferenciák, szakmai napok, koncertek helyszíne is egyben, a szakrális tér is megtekinthető volt, illetve a rekonstruált zsinagóga egy vendéglátó egységgel is rendelkezett, ahol flódni és üdítő várta a csoportot. A közös csoportképhez csatlakozott hozzánk Muraközi István polgármester is, aki örömmel látta, hogy diákjaink eljutottak Berettyóújfaluba.
A programot fürdőzéssel zártuk a Bihar Termálligetben, ahol uzsonnaként pizzát is kínáltak a strandélmény mellé. Köszönetünket szeretnénk kifejezni az RMDSZ nagyváradi szervezetének, Berettyóújfalu város önkormányzatának, a megemlített intézmények dolgozóinak, programfelelősöknek a kirándulás megvalósításában nyújtott támogatásukat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában