Figyelem!

2023.12.13. 09:49

FRISSÍTVE | Csapadékra és áradásra figyelmeztető másod- és elsőfokú riasztásokat adtak ki

Jelentős mennyiségű csapadékra figyelmeztető másod- és elsőfokú riasztásokat adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), ennek következtében pedig a Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) is.

Illusztráció

BN-összeállítás/Agerpres

Az előrejelzések szerint csütörtök délig a Nyugati-Kárpátokban, valamint a Keleti-Kárpátok északi részén a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja az 50-60, helyenként a 70 litert négyzetméterenként.

A másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztás Maros, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Bihar, Fehér, Hunyad, Temes, Arad és Krassó-Szörény megyét érinti.

Bihar megyére vonatkozóan az INHGA narancssárga jelzésű riasztást adott ki áradásveszély miatt. A riasztás szerda délután 16 órától csütörtök déli 12 óráig érvényes a Fekete-Körösre vonatkozóan, a susdon (Suștiu) áthaladó szakaszra és mellékfolyókra, valamint a tenkei részre.

További, sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki az ANM szerda délben az erős szélre vonatkozóan, mely délután 14 óráig érvényes, Bihar megyében a következő települések érintettek: Belényes, Élesd, Papfalva, Bihardobrosd, Barátka, Bontesd, Berettyószéplak, Tataros, Körösrév, Nagybáród, Tóti, Pusztahollód, Kispapmező, Vasaskőfalva, Várasfenes, Biharlonka, Felsőderna, Dragánfalva, Rény, Magyarremete, Alsólugas, Kisősi, Felsőmezős, Tisztásfalva, Bondoraszó, Belényesújlak, Robogány, Köröstárkány, Biharkaba, Belényesirtás, Biharpoklos, Szombatság és Hagymádfalva. Az előrejelzések szerint a széllökések elérik az óránkénti 60-70 kilóméteres sebességet.

Ugyancsak csütörtök délig a Bánságra, a Körösvidékre, Máramarosra, valamint Erdély nyugati és északi területeire elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás érvényes. Itt is esni fog, a lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40, helyenként az 50 litert négyzetméterenként. A hegyekben az eső miatt hóolvadás várható, 1500 méteres magasság fölött havas esőre is számítani lehet.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában