Megnyitó

2023.12.14. 17:38

Az idei év utolsó kiállítása a TEG-ben

Ciucur Losonczi Antonius

Több szempontból is különlegesnek mondható az az időszakos tárlat, melynek nyitóünnepségét szerda este tartották a nagyváradi Tibor Ernő Galériában: ez az idei utolsó kiállítás a Kanonok sori képtárban, és egyúttal Csordás Piski Ibolyának, a közösség tagjának első egyéni bemutatkozása.

Az érdeklődőket köszöntő Csathó Töhötöm, a galéria művészeti vezetője arról beszélt, hogy általában nehéz megtenni az első lépést, azonban Csordás Piski Ibolyának volt bátorsága ehhez. Korábban ugyan már részt vett csoportos kiállításokon, de most végre meg tudta győzni önmagát arról, a művészete méltó rá, hogy egyénileg is megmutassa azt, hogy mi érdekli őt valójában. Két, egymástól elhatárolódó műfajt, a festészetet és a szobrászatot ötvözte, ezáltal a megfoghatóságával is a befogadó közönség elé tárva mindazt, amit ő lát, tapasztal és vizionál a világról. Számos témát megragadott, kezdve az anyaságtól és a női idomoktól, egészen az afrikai sámánra emlékeztető főfiguráig. Próbál olyan élethelyzeteket felvillantani, amiket mások talán nem tartanak annyira fontosnak, és jellemző a munkáira a mély kifejezőerő. Érdekes, hogy ezúttal kevesebb alkotás van kiállítva, mint amennyi lenni szokott általában a TEG-ben, mégis ezek teljesen uralják a teret, nem keltenek hiányérzetet, magyarázta Csathó Töhötöm.

 

Csordás Piski Ibolya azt mondta: kiállításának témája az ember, akinek a mindennapi küzdelmeit mutatja be. Talán szomorkás hangulatot áraszt, de ő inkább őszintének jellemezné, az emberi érzelmek fizikai kivetítéseként. Szerinte a születésünkkor mindannyian kapunk útravalóul valamilyen segítséget, láthatatlan támogatást, így egyesek művészi tehetséget. „A művészet számomra egyfajta kommunikáció a külvilággal, őszinte megnyilvánulás. Amikor alkotok, valamilyen problémámat vagy az örömömet próbálom kifejezni. Nekem ez nem csupán hobbi, hanem elköteleződés, terápia is egyben. Szinte mindenben meglátok valamit. Alkotok, és utána megnyugszom, úgy érzem, nekem erre szükségem van” – fogalmazott a művész.

A vernisszázson közreműködtek a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület tagjai: Thurzó Sándor József brácsaművész és Fórián Andrea író, költő. Az időszakos kiállítás az év végéig tekinthető meg, vasárnap és hétfő kivételével naponta 11 és 16 óra közt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában