Lélekben az ének

2023.12.11. 14:10

Az égig szállt az ének a Lorántffyban

Hatodik alkalommal szervezték meg a Lélekben az ének elnevezésű zsoltár- és népdaléneklő versenyt a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban december 9-én, szombaton. A megmérettetésre tizenkét erdélyi és partiumi iskolából érkeztek diákok.

P. Nagy Noémi

Idén több újdonságot is bevezettek a hatodik alkalommal megszervezett Lélekben az ének elnevezésű zsoltár- és népdaléneklő versenyen, amelyet a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban tartottak meg az elmúlt hétvégén. A versenyre jelentkező tíz erdélyi és partiumi református gimnázium mellett, idén két, nem felekezeti iskola is képviseltette magát. Egy másik újdonság, hogy a résztvevőket nem rangsorolták, hanem mindenki minősítést kapott. A két fordulóban nyújtott teljesítmények alapján a diákok arany, ezüst és bronz minősítést kaptak. Az első fordulóban minden versenyző a 47. zsoltárt és egy a zsűri által kiválasztott dicséretet, a második fordulóban pedig az adventi, karácsonyi ünnepkörhöz illő népdalt énekelt. A 23 diák két korcsoportra (V-VIII., illetve IX-XII. osztály) osztva állt a zsűri elé, melynek tagjai Nagy Judit-Noémi zenepedagógus, kántor, dr. Brugós Anikó zenepedagógus, karnagy, Jakó Sándor kántor, Varga Noémi zenepedagógus és Kovács Ferencz-Róbert zenetanár voltak.

 

A vetélkedő ünnepélyes megnyitóján Módi József lelkipásztor, espereshelyettes szólt a jelenlevőkhöz. Igei köszöntőjében és bátorításában Módi József kiemelte, hogy a magyar nép kivételes helyzetben van, hiszen a zsoltárok és népdalok összefonódása révén az Istent dicsőítő dalokat nem csak a templomban, hanem az élet különböző helyzeteiben is énekelhetik. A továbbiakban saját élettapasztalatát osztotta meg a jelenlevőkkel. Ismertette, hogy egykori református gimnáziumi tanulóként milyen többletet nyújtott a felekezeti oktatás, amelynek részét képezte a tanulók közös éneklése is, akik az ének révén erős közösséggé kovácsolódtak. „Azt kívánom, hogy a továbbiakban is lelkesen szolgáljatok énekkel azokban a közösségekben, amelyekből érkeztetek. Az élő Istent szolgálni és dicsérni nemes feladat, különösen manapság, amikor, annyi minden másért tudunk rajongani. Nagyon hálás vagyok a felekezeti iskolákért, és ezen belül a református tanintézményeinkért, hogy egy olyan nemzedék nőhet fel Erdélyben és Partiumban, amelynek tagjai a zsoltárokon keresztül tudják megvallani azt, hogy ki számunkra az élő Isten, ki az akit adventben várunk, akkor is ha ezt ezerféle hangon próbálják elnyomni körülöttünk... Életünkben egyetlen komoly küldetésünk van: az Ő nevét dicsérni és áldását tovább adni a körülöttünk élő embereknek” – hangzott el.

 

A megnyitón jelen volt Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, Florin Negruțiu, vallásszakos tanfelügyelő, valamint Fehér Arthur zeneszakos tanfelügyelő. Kéry Hajnal köszöntésében kiemelte, hogy a népi kultúrát nem elég ismerni és megtanulni, hanem meg kell élni és továbbadni a következő generációnak. Az alkalmon a Lorántffy iskola zenecsoportja is szolgált Brugós Anikó vezetésével, Szakács Zoltán iskolalelkész és Kövendi Éva-Barbara zenetanár közreműködésével, majd egy közös bemelegítést követően kezdetét vette a verseny, amely során a fiatalok a kihúzott sorszám szerint léptek a zsűri elé. A zsűritagok a tiszta éneket, a szöveg érthetőségét és azt is értékelték, hogy az éneklő érti-e a szöveget. Az izgulás többek előadásán meglátszott, főleg az általános iskolások esetében, viszont volt több kiemelkedő teljesítmény is a középiskolások között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában