Pódiumest

2023.12.13. 15:41

A Páskándi művészházaspárra emlékeztek

Bensőséges hangvételű pódiumestet szerveztek Páskándi Géza születésének 90. és Páskándiné Sebők Anna születésének 80. évfordulója alkalmából december 12-én a Partiumi Színházi Gyűjtemény termében.

ERDON-összeállítás

Az Ölelni véled a mindenséget című esten fellépett Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművész. A Páskándiné Sebők Anna visszaemlékezéseiből és Páskándi Géza verseiből, írásaiból igényesen összeállított pódiumesten az erdélyi művészházaspár életének és munkásságának története körvonalazódott. A jelenlevők megismerhették Páskándiné Sebők Anna gyermekkorát, Páskándi Géza viszontagságokkal teli fiatalkorát, valamint kettejük találkozásának és közös életüknek történetét. A 2023-as év utolsó pódiumestjét nagy tapssal jutalmazta a közönség.

Páskándi Géza (1933–1995) erdélyi magyar író, költő, esszéíró, drámaíró, publicista, a Nemzeti Színház irodalmi tanácsadója. 1957-ben letartóztatták, az állam és közrend elleni izgatás vádjával hat év börtönre ítélték. 1974-ben települt át Magyarországra, itt a Kortárs című folyóirat főmunkatársa, majd 1991-től a Nemzeti Színház dramaturgja volt. A Magyar Művészeti Akadémia tagja, 1992–1995 között elnökségi tagja volt. Felesége Páskándiné Sebők Anna (1943–2022) kultúrtörténész, író, filmrendező. 1970-ben végzett a temesvári egyetem bölcsészkarán, 1974-ig tanár volt egy középiskolában és tanítóképzőben, majd férjét követve Magyarországra költözött. 1976-tól az MTA kelet-európai kutatócsoportjának tudományos munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában