Költségvetés

2023.11.15. 16:39

Versenyt fut az idővel a nagyváradi önkormányzat az uniós pénzekért

Az idei év végéig a nagyváradi önkormányzat le kellene zárja az összes olyan beruházását, melyet a 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban szerződött le, de ezek közül kilenc jövőre is folytatódni fog.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A nagyváradi önkormányzatnak még másfél hónapja van arra, hogy lezárja azokat a kivitelezés alatt álló beruházásait, amelyeket az előző, tehát 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban szerződött le. Az idei év elején harminc ilyen projekt megvalósítása zajlott, ezek közül az év során befejeztek tizenötöt, ezek közé tartozik a Fürdői (Nufărului) és a Ghillányi (Cantemir) út felújítása, a váradszőllősi, a rogériuszi és az őssi lakónegyedek főtereinek a korszerűsítése. Viszont a projektek másik fele még nem ért véget, ráadásul az idő nagyon sürget, mert bár a lezárási határidő december 31., de az európai finanszírozó már november 13-tól nem fogad el kifizetési kérelmeket, melyek alapján a váradi önkormányzat fizeti a kivitelezőket. „Kizárólag az elszámolás elve alapján dolgozunk. Az év végéig általunk kifizetett munkákat február végéig tudjuk európai pénzből elszámolni, utána minden munkálatot, ami még hátra marad, kizárólag a város pénzéből álljuk” – nyilatkozta Mihaela Neag, a váradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású menedzsmentigazgatóságának helyettes vezetője. Marius Moș igazgató azt mondta, hogy igyekeznek december végéig elkölteni az európai projektek keretében elnyert összes vissza nem térítendő támogatási összeget, még akkor is, ha a beruházásokat nem sikerül az idén befejezni.

A helyi sajtó úgy tudja, hogy kilenc olyan folyamatban lévő uniós projekt van Nagyváradon összesen 817 millió lej értékben (164 millió euró), amelyeket semmiképp sem lehet az idén befejezni, mindazonáltal a polgármesteri hivatal ezeknek a projektnek az esetében is minden elnyert eurócentet el akar költeni. „Előlegeket fizetünk, anyagokat vásárolunk, munkálatokat ütemezünk át, hogy lehívhassuk az összes megpályázható pénzalapot” – nyilatkozta Moș. A legrosszabbul az egykori városi szeméttelep helyén létesítendő napelempark kivitelezése áll, amely egy 81,3 millió lejes beruházás, továbbá a középületek ellátása napelemes rendszerrel, mely 6,5 millió lejbe kerül. Az önkormányzat még csak most írta ki a közbeszerzési eljárást a kivitelezők kiválasztására. Marius Moș reményei szerint ezeknek a projekteknek az esetében legalább az építkezési anyagokat sikerül majd európai pénzből megvásárolni. Egyébként a volt hulladéktárolónál építendő napelempark kivitelezése már elkezdődhetett volna, ha az augusztusban kiírt tenderre jelentkező egyetlen ajánlattevő elektronikus aláírással együtt nyújtotta volna be a pályázatát. Mivel azonban ezt nem tette meg, úgy vették, hogy a cég nem vállalja fel saját projektjét, ezért új tendert kellett kiírni, amelyen most már a szóban forgó cég további három ajánlattevővel verseng a beruházás elnyeréséért. „Fontos, hogy az idén aláírjuk a szerződést és megvegyük az anyagokat” – hangsúlyozta ennek kapcsán Marius Moș.

Mint ismeretes, a váradi nagypiac helyén modern kereskedelmi létesítmény épül 112,5 millió lejből. Ez a beruházás azért akadt meg, mert 2022-ben leégett a műemlékértékű nagycsarnok, és az önkormányzat perbe bonyolódott a Kulturális Minisztériummal, mert ez utóbbi nem akarta megadni a munkálatok elkezdéséhez szükséges jóváhagyásokat. Az önkormányzat idén tavasszal nyert a Bukaresti Ítélőtáblán, a minisztérium azonban fellebbezett. Ezután a projektet kettéválasztották. Magát a nagycsarnokot megépítik az uniós projektben szereplő tervek szerint éppen azért, hogy a város ne veszítse el az uniós támogatást, az összes többi ottani munkálatot pedig jövőre végzik el a város pénzén. A beruházás jelenleg mintegy 40 százalékon áll, de a kivitelező vállalta azt, hogy az év végéig elkölti az összes uniós forrást.

Amint az várható volt, a Gojdu téren és a Nagypiacnál épülő hat közúti aluljáró sem készül el az idei év végéig. A két különálló projekt keretében zajló, összesen 274,4 millió lej értékű beruházásnak mintegy nyolcvan százaléka van meg eddig. Az alagutakat már kialakították, a kivitelezők az elmúlt időszakban a vízszigetelést, az aszfaltozást, a zöldfelület öntözőrendszerének telepítését végezték, valamint az utak szegélyköveit rakták le. Sebastian Marchiș, a munkálatokért felelős műszaki igazgatóság vezetője szerint a közúti forgalom az év végén megnyílik az aluljárókban. Ennek az építkezésnek a kapcsán is az az önkormányzat terve, hogy az év végéig az összes európai pénzt elköltsék, és jövőre a zöldövezetek kialakítását, az útburkolati jelek és a közúti jelzőtáblák kihelyezését már saját költségvetésből végezzék el.

A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalatnak is több beruházása van folyamatban, ezek egyike a 86,7 millió lej értékű geotermikus fűtési rendszer kiépítése Váradszőllősön, továbbá zajlik a város fűtési vezetékrendszerének cseréje 159,5 millió lej értékben. Az első említett beruházás mintegy 65 százalékban készült el, megépítették a termálvíz-szivattyút, és beszerelték a tömbházakhoz a minihőközpontok többségét. A 276 ilyen mininőközpontból már csak húszat kell beszerelni, illetve néhány vezetéket behúzni a tömbházakhoz, mondta Călin Ungur, a vállalat vezetője. A hővezetékek cseréje III. etapjának munkálatait két részre osztották. Az egyik rész 23 kilométernyi fővezeték cseréjét foglalja magába, ennek a munkálatnak körülbelül 90 százaléka elkészült, de legnagyobb valószínűséggel már csak 2024-ben fog befejeződni. Ezzel szemben a másik munkálat, mely 42 hőközpont korszerűsítését foglalja magába, még el sem kezdődött, mert a közbeszerzési eljárásokra nem jelentkezett senki. Az önkormányzat megnöveli a saját anyagi hozzájárulását a projekthez, hátha ennek hatására jelentkeznek majd pályázók a tenderre.

Papírmunka jövőre

Ugyancsak a jövő évre maradnak a város egészségügyi beruházásai is: a volt városi kórház energiahatékonnyá tétele, ami egy 39,1 millió lejes beruházás, valamint az új járóbeteg-rendelő építése a megyei kórháznál, melynek munkálatai épp hogy csak megkezdődtek. A városi kórháznál zajló munkálatok 60 százaléka készült el, „de kitoljuk a jövő évre, mert össze akarjuk kötni a kórház belső felújítására vonatkozó további szerződéssel, és nem akarjuk kétszer megbolygatni a betegeket. Kértük az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökségtől a projekt átütemezését azokra az európai uniós pénzekből elvégzendő munkálatokra, mely összegeket az idén már nem tudjuk elkölteni” – fogalmazott Marius Moș. Az új járóbeteg-rendelő munkálatainak mindössze két százaléka készült el eddig, de a kivitelező vállalta azt, hogy még az idén elkölti mind a kétmillió eurót, amit európai uniós forrásokból nyert el az önkormányzat erre a beruházásra. A többi munkálatot pedig 2024-ben végzik el a város költségvetéséből. A polgármesteri hivatal ebben az időszakban tárgyalásokat folytat a kivitelezőkkel, hogy gyorsítsák fel az uniós forrásokból zajló munkálataikat, a hivatal munkatársai pedig elhalasztják a már befejezett projektekkel járó bürokratikus ügyintézés elvégzését, hogy minden erejükkel a folyamatban lévő beruházásokra koncentráljanak. „Az a fontos, hogy elköltsük az elnyert európai pénzeket. A papírmunkát jövőre is lehet végezni” – mondta végül Marius Moș.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában