Koncertelőzetes

2023.11.21. 15:43

Vegyes-színes műsor a filharmónia következő hangversenyén

Az Enescu–Bartók-teremben tartja szokásos heti hangversenyét a nagyváradi filharmónia november 23-án, csütörtökön 19 órakor. Ezúttal Bartók Román népi táncok, Csajkovszkij Vonósszerenád és Vivaldi Gloria (RV 589) a színes műsorkínálat.

Forrás: Facebook/Nagyváradi Állami Filharmónia

Tóth Gábor

Három különböző korszak (programsorrendben 20., 19. és 18. század) három teljesen ellentétes karakterű alkotása szerepel Égi harmóniák koncertcímmel a filharmónia csütörtök esti kínálatában: egy rusztikus, csizmaszárcsapós népzenei értékmentő gyűjtéscsokor-feldolgozás 1917-ből, majd egy szívbemarkoló romantikájú 19. századi vonóskari szalonmű 1880-ból, végezetül egy itáliai barokk egyházzenei alkotás, vélhetően kb. 1715-ből. Olyasmi ez, mint amikor a receptes könyvben véletlenül kettőt lapozunk, s így mákos lecsó lesz vacsorára, de természetesen az összetevők, azaz a művek külön-külön való értékéből ez semmit nem von le. Érdemes kalandozni a három más-más korszakban, műfajban és ízlésvilágban egyazon estén – lesz tehát egy vonószenekari első félidő, majd egy kórusos, szólistás második. A filharmónia egyébként már egy ideje nem említ meg énekkaros koncertjeihez kórusfelkészítőt avagy karigazgatót, amiből arra lehet következtetni, hogy még mindig hiány van a zeneintézményben ezen a kulcsposzton.
A műsor tekintetében talán már egyik híres szerző sem szorul bemutatásra, tudjuk, Bartók, Csajkovszkij és Vivaldi is, mindhárman örökérvényű művészeti/emberi értékeket felmutató zsenik a maguk nemében.

Alexey Mikhaylenko

A karmestert, Alekszej Mihajlenkót (nemzetközileg használt nevén: Alexey Mikhaylenko) tavaly novemberben láthattuk itt legutóbb vezényelni, ugyancsak ún. vokál-szimfonikus alkotással (Brahms: Német rekviem), Váradon először pedig 2022. júniusában, egy a szecesszió világnapjához kapcsolódó szabadtéri hangverseny dirigenseként szerepelt a Szent László téren a filharmónia szimfonikusaival. Mihajlenko moszkvai zenészcsalád leszármazottja, otthoni tanulmányait követően (2012, moszkvai konzervatórium) Bécsben diplomázott (2016, zeneakadémia), s az osztrák főváros a bázisa jelenleg is a fiatal, világot járt szimfonikus- és operakarmesternek, aki emellett klarinétos és aktív kamarazenész. Mihajlenko 2022-ben történt váradi „felfedezése” nem meglepően az akkori évadban lezajlott első kolozsvári román operás bemutatkozásával hozható direkt összefüggésbe.
A koncert énekes szólistái ezúttal itthoni, nagyváradi merítésből kerültek ki, a filharmónia énekkarából gyakran szólóban is foglalkoztatott két alaptag, Ancuța Măslină-Pop és Maria Duțu szopránok, valamint a Nagyváradi Egyetemen is tanító Silvia Nagy mezzoszoprán.
További információkért érdemes felkeresni a filharmónia internetes tájékoztató felületeit: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea. Online jegyek: bilete.ro.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában