Sártenger

2023.11.16. 16:29

Váradiak, akiket a sár ejtett túszul

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű eső esett Nagyváradon, ami sártengerré változtatta a Nagyvásártér (December 1 park) és a váradi vár közötti területet, ahol több nagy infrastrukturális munkálat zajlik. Az ottani toronyházak lakóit gyakorlatilag körbezárta a sártenger.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Talán senki nem várja jobban Nagyváradon a nagy infrastrukturális beruházások végét, mint azok, akik a váradi vár előtti tömbházakban laknak. Ezeket az ingatlanokat ugyanis körbeveszik a munkálatok, és emiatt az emberek csak nagy nehézségek árán tudják elhagyni, illetve megközelíteni otthonaikat. A legnagyobb volumenű munkálat a Gojdu tér átépítése, amelynek keretében közúti aluljárókat alakítanak ki, míg a két toronyház közötti ortodox katedrális köré mélygarázs épül. Ugyanakkor a vár és a tömbházak között korszerűsítik az utcát, amely a Sánc (Griviței) és a Kolozsvári utat köti össze. A munkálatok közé zárt tömbházak lakói tehát akármerre akarnak indulni, sártengert találnak, mert a kivitelezők nem raktak le kis pallókat, amelyek segítenék a gyalogos közlekedést.

 „Gúnyt űznek belőlünk! A sár csapdájába estünk, mintha házi őrizetben lennénk” – idézte a helyi sajtó az egyik ottani lakót, aki a katedrális és az adóhivatal közötti tömbházban lakik. A helyzetet egyre nehezebben viselő férfi kifejtette, hogy a tömbháznak, amelyben lakik, négy bejárata van, egy az adóhivatal, egy a vár, egy a katedrális és egy a park felé, csakhogy most akármelyiken indul el, szinte áthatolhatatlan sárt talál, ugyanis a munkagépek kiássák, feltúrják a földet, amit aztán az esővíz feláztat, és akkora a sártömeg, mintha legalábbis földcsuszamlás történt volna. „Bár hideg és esős évszakban vagyunk, a területen dolgozó cégek egyike sem tett le pallókat vagy más átkelőket a gyalogosok számára, mintha legalábbis teleportálnunk kellene magunkat!” – mondta bosszúsan a lakó. Az említett körülmények miatt a gyerekek nehezen tudnak eljutni az iskolába, nem egyszer megtörtént, hogy megcsúsztak és nyakig sárosak lettek. De a felnőtteknek is ugyanilyen nehéz az életük. Gondban vannak azok is, akik a tömbház alatti negyven garázs egyikében tartják az autójukat, ezeket a járműveket ugyanis nem lehet jelenleg kimozdítani onnan. Akik időben gondoltak a veszélyre, vettek bérletet a vársánc előtti parkolóba, csakhogy most már ott sem lehet hozzáférni a járművekhez, mert a kivitelező kerítést helyezett ki a parkoló és a tömbház közé. Ez azt a célt szolgálja, hogy elválasszák a mélygarázs munkatelepét a környezetétől, csakhogy ily módon elzárja az utat a gyalogosok elől, akik a közlekedésrendészet felől jönnek a Sánc utca felé, és akik a katedrális előtt sem tudnak haladni az ottani munkálatok miatt. „Kedd óta, mióta felhúzták a kerítést, és nem hagytak átjárót, az emberek ott próbálnak átjutni, ahol csak tudnak, sokan a kerítés alatt másznak át” – mondta a panaszos. Nyilván járművekkel sem lehet közlekedni ott, ez a helyzet akkor válhatna tragikussá, ha a mentősöknek vagy a tűzoltóknak kellene kiszállniuk a helyszínre.
Az önkormányzatnak most azonban valószínűleg kisebb gondja is nagyobb annál, hogy az ottani lakók problémáival foglalkozzon. Ehelyett a kivitelezőket ösztönzi arra, hogy próbálják az év végéig befejezni a munkálatokat, hogy (mint lapunkban is írtunk róla) a város lehetőleg ne essen el az ezekre a beruházásokra elnyert uniós forrásoktól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában