Ellenőrzés

2023.11.07. 17:51

Üzemanyagokat tároló és forgalmazó vállalkozásokat ellenőriztek

Bihar megyében befejeződött az üzemanyagokat tároló, forgalmazó, szállító és értékesítő, illetve az ezzel kapcsolatos tevékenységeket ellátó gazdasági szereplők és intézmények ellenőrzése.

Forrás: Bihar Megyei Prefektúra

ERDON-összeállítás

Összesen 1432 ellenőrzést végeztek Bihar megyében az augusztus 1–31. időszakban cégeknél, közintézményeknél és szállító járműveknél. Ezek során 762 hiányosságot találtak és 660 bírságot szabtak ki, ezekből 163 pénzbüntetés és 497 figyelmeztetés volt, összesen 956.600 lej értékben, tájékoztatott közleményében a Bihar Megyei Prefektúra. Az általa felállított ellenőrző csoportok tagjai a következő tíz intézmény Bihar megyei vagy nagyváradi képviselői voltak: a Kazánok, nyomás alatti edények és emelőberendezések ellenőrzésével foglalkozó állami felügyelőség (ISCIR) váradi területi felügyelősége, valamint az ugyanezzel foglalkozó részvénytársaság (CNCCIR), a Közúti Közlekedést Ellenőrző Állami Felügyelet Nagyváradi Területi Kirendeltsége (ISCTR), a Környezetvédelmi Őrség, a katasztrófavédelem (ISU Bihor), a megyei rendőrfelügyelőség (IPJ), az adóhatóság csalás elleni osztálya (ANAF), a vámhivatal, a Bihar Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) és a Román Autónyilvántartó (RAR) megyei képviselete.

A katasztrófavédelem képviselői által feltárt szabálytalanságok közül a leggyakrabban azonosított problémák a tűzvédelem hiányosságaira vonatkoztak: nem voltak betartva a dohányzásra és nyílt tűzre vonatkozó előírások, el voltak zárva a tűz esetén szükséges menekülési útvonalak, de találtak hibás, illetve tűzveszélyes elektromos berendezéseket, rögtönzött elektromos vezetékeket is. A hiányosságok között szerepelt az, hogy nem vezették a tűzveszélyes berendezések és felszerelések karbantartási munkáinak nyilvántartását, nem volt a tűzoltásra kiképzett személyzet, szivárgott az üzemanyag a szivattyúkból, illetve több helyen nem volt tűzjelző.
A környezetvédelmi őrség munkatársai megállapították, hogy húsz cégnek nem volt vagy lejárt a környezetvédelmi engedélye, ezért elrendelték a tevékenységük felfüggesztését, ugyanakkor a hiányosságok között szerepelt az is, hogy a hulladékok nem voltak szelektíven gyűjtve, illetve nyilvántartva. Az ITM képviselői a munkavállalók heti pihenőidejének, az éjszakai munkarendnek a be nem tartását és a túlórák kifizetésének elmulasztását állapították meg több esetben, a Bihar Megyei Rendőrfelügyelőség képviselői pedig a minimális biztonsági követelmények be nem tartását kérték számon egyes gazdasági szereplőkön. Az ANAF képviselői megállapították, hogy az alkoholtartalmú italok és a feldolgozott dohánytermékek, valamint az energiahordozók – benzin, gázolaj, kerozin, cseppfolyósított gáz, valamint bioüzemanyagok – nagy- és/vagy kiskereskedelme nem felel meg a törvényben előírt kötelezettségeknek. A Bihar negyei vámhivatal ellenőrei a vám- és adószabályok betartását ellenőrizték, bekérték az illetékességi területük szerint kiadott vagy kezelt engedélyekkel/igazolásokkal kapcsolatos dokumentumokat. Az ISCIR ellenőrző csoportjai hiányosságokat találtak a kötelező telepítési engedély, a karbantartási szerződések kapcsán, és megállapították, hogy egyes cégeknél képzetlen volt a személyzet. A RAR képviselői a tartálykocsik műszaki állapotára vonatkozó iratokat ellenőrizték, az ISCTR munkatársai pedig a forgalomban ellenőrizték a járműveket. „Többször figyelmeztettük a gazdasági szereplőket, hogy (…) a törvény be nem tartása büntetést von maga után. A bírságok magas száma azt mutatja, hogy az intézmények tették a dolgukat, de remélem, hogy ennek a kampánynak hosszú távon is hatása lesz a bihariak biztonságára” – idézi a közlemény Dumitru Țiplea prefektus szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában