Verseny

2023.11.14. 15:01

Töretlen a szavalóversenyek sikere Margittán

A Horváth János Társaság (HJT) november 11-én rendezte meg a XIV. Istenes Versek Körzeti Szavalóversenyt. Az esemény iránt egyre nagyobb az érdeklődés, évről évre több a jelentkező és minőségben is javul a színvonala. Idén a selejtezők után 80 szavaló bizonyította tehetségét a döntőben, melynek a református templom adott otthont. A helyszín évenként változik a református és a római katolikus templom között.

Fotó: Banhazi Gyongyi

Hajas Anna

A HJT-nek idén ez volt az ötödik szavalóversenye, és mindegyik döntőjében 50 felett volt a versenyzők száma, bizonyítékaként annak, hogy a fiatalok szívesen szavalnak, csak alkalmat kell adni rá, és motiválni őket. Igaz, mint megtudtuk, a kezdetkor a verseny ötletgazdája és főszervezője, a HJT elnöke, Szőke Ferenc sem gondolta, hogy éppen ekkora sikere lesz a kezdeményezésnek. A fiatalok viszont megszerették, elsősorban ők tartják életben és viszik minden évben sikerre. Igaz, besegít az idősebb korosztály is, mivel ez a verseny 6-tól 70+ éves korig várja a versmondókat. Sok esetben, mint idén is, a felkészítő tanárok úgy mutatnak jó példát diákjaiknak, hogy ők maguk is szavalnak. A főszervező mindenkori legaktívabb segítői dr. Fügedy Anikó-Erzsébet és Szatmári Annamária pedagógusok. Elismerés jár azoknak a tanároknak, tanítóknak, akik biztatták, illetve felkészítették diákjaikat a versenyre: Almási Judit, Bende Orsolya, Farkas Cecília, dr. Fügedy Anikó-Erzsébet, Kiss Gabriella, Krisztik Kornélia, Kun Tünde-Beáta, Lőrincz Erzsébet, Selinga Tímea, Simon Erika, Szabó Melinda, Vadkerti Angéla-Erika. Két lelkes szülő pedig, Bálint Orsolya és Costin Melitta ő maga vállalta ezt a feladatot. A szervezők ez úton is köszönetet mondanak nekik.
Margittán kívül érkeztek szavalók Berettyószéplakról, Érszőllősről, Érbogyoszlóról, Micskéről és Szalacsról. Idén először Budapestről is eljött egy tehetséges XI-es szavaló a megmérettetésre. A jelentkezőket hét korcsoportra osztották: előkészítősök, III., IIIIV., VVI., VIIVIII., IXXII. osztályosok, illetve felnőttek. A zsűri elnöke Meleg Vilmos színművész volt, munkájában Szőke Anna és Szatmári Annamária amatőr színjátszók segítették. A megmérettetés előtt a református egyház részéről a házigazda, Kovács Gyula lelkipásztor mondott biztató szavakat a versenyzőknek, hangsúlyozva az istenes versek és a vallásosság fontosságát. A római katolikus egyház nevében Blaga Antoniu tisztelendő szólt az egybegyűltekhez, majd a főszervező köszöntötte elsősorban a bátor szavalókat, a felkészítő tanárokat és a versszerető közönséget. Felsorolta azokat a célokat, melyeket ezzel a versennyel teljesíteni szeretnének: az istenes versek népszerűsítése, a költészet és a szavalás megszerettetése a fiatalokkal és idősebbekkel egyaránt, megadni a tehetséges szavalóknak a sikerélmény érzését, a szülőknek, nagyszülőknek pedig azt az örömet, hogy lássák gyerekeik, unokáik sikerét, tehetségét, és nem utolsósorban keresztény kultúránk és hagyományaink ápolása, átadása a fiatalabb nemzedéknek. A továbbiakban köszönetet mondott az anyagi támogatóknak, akiknek köszönhetően díjazni tudják a versenyzőket: a Margittai Helyi Tanácsnak, a Communitas Alapítványnak, és egy civil támogatónak, aki nem kívánta a neve népszerűsítését. Köszönetet mondott a különdíjat felajánlóknak is: a margittai RMDSZ-nek, illetve Almási István önkormányzati képviselőnek. Meleg Vilmos, aki előadóművészként és a megyei RMDSZ képviselőjeként kettős minőségben volt jelen, gratulált a HJT-nek az áldozatos és kitartó munkáért, mellyel nagy lendületet adnak a város kulturális életének. Véleménye szerint a megyében Margittán rendezik a legtöbb szavalóversenyt és mozgatnak meg a legtöbb fiatalt és nemcsak fiatalt ezen a téren. Ez a szavalatok minőségében is visszaköszön, melyet visszajáró zsűrielnökként személyesen megtapasztalhatott, emelte ki beszédében.

A megnyitó beszédek után elkezdődött a verseny, mely, főként az előkészítősökre való tekintettel, két „felvonásban” zajlott. A negyedikesek szereplése után eredményt hirdettek az első három korcsoportban, majd a nagyobbakkal folytatódott a megmérettetés. Nagyon sok jó szavalat hangzott el, megnehezítve ezáltal a zsűri munkáját. Ennek viszont, mint mondták, nagyon örültek. Végül az a döntés született, hogy minden résztvevőt díjaztak. Aki nem került „dobogós” helyre, az különdíjat kapott. A Társaságnak idén ez már a harmadik olyan versenye volt, melyen mindenkit jutalmaztak. Meleg Vilmos értékelő beszédében kiemelte: mindenki megérdemelten és büszkén viheti haza az oklevelét és a jutalmát. A díjakat a zsűritagok és a szervezők osztották ki. Az RMDSZ részéről az elismeréseket Demián Zsolt, a szervezet elnöke adta át, aki méltatta a Társaság tevékenységét, és megígérte: önkormányzati szinten azért fognak harcolni, hogy ezek a kiemelkedően értékes kulturális programok a jövőben is kapjanak önkormányzati támogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában