Kortárs klasszikusunk

2023.11.23. 08:13

Térey Jánosról tartanak előadást a Léda-házban

Forrás: Horvát Péter/kortarsonline.hu

Térey Jánosról tart előadást Antal Balázs a Holnap Kulturális Egyesület Kortárs klasszikusaink sorozatában november 29-én, szerda este 6 órától a Léda-házban. Antal Balázs költő, prózaíró, egyetemi oktató, az erdélyi irodalom kutatója 1977-ben született Ózdon. Legutóbbi kötete: Regionalitás és átjárhatóság az újabb magyar irodalomban (2020). Az 1970-ben, Debrecenben született, és 2019 nyarán Budapesten váratlanul elhunyt Térey János az 1990 utáni magyar irodalom egyik legjelentősebb szerzője, akinek a kortárs költészetre gyakorolt hatása megkerülhetetlen. Hogyan lesz egy szerény és munkamániás „vidéki” fiatalemberből halála után pár évvel nemcsak klasszikus, de egyenesen kultikus szerző, akiről utcát, könyvtárat, könyves rendezvényt, ösztöndíjat neveznek el, akinek lakásmúzeuma nyílt szülővárosában? Erre próbál rávilágítani ez az előadás.

Amiről az esten többek között szó lesz: ember és szerep a rendszerváltás után, a posztmodern fordulatot követően; az erő poétikája az iróniától az újkomolyságig; rommá tett városok – elvesztett és visszaszerzett terek költészete; játék verssel és verses regénnyel. A drámán át a regényig és az életelbeszélésig; egy nagy költőgeneráció szemléletmódjának alakulásai; az ember, aki „mindennek jött” – bár maga sem gondolta volna. A belépés a rendezvényre ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában