Tárlat

2023.11.06. 15:43

Tamási Áronról nyílt kiállítás az Ady-líceumban

Tamási Áron életét és munkásságát bemutató tárlat nyílt hétfő délelőtt a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum első emeleti folyosóján. Az informatív jellegű tárlat egyúttal a felújítás alatt álló iskolaépület elkészült folyosójának is „ünnepi felavatása” volt.

János Piroska

A rendhagyó irodalomórával egybekötött kiállítás szervezője Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa volt, a helyszínen megjelent tanulókat, tanáraikat, illetve a vendégeket Vad Márta iskolaigazgató köszöntötte, aki kiemelte: másfél éve felújítás zajlik a tanintézményben, ezzel a kiállítással avatják fel az elkészült folyosót. Az iskolavezető köszöntötte a megnyitón megjelent Nyíri Csabát, Leányfalu egykori polgármesterét, Pető Dalma önkormányzati képviselőt, Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészeket, Demeter Katalin konzult, illetve Szász István Tast, a kiállítás kurátorát. Demeter Katalin az iskola egykori diákjaként üdvözölte a megjelenteket, rámutatva Várad történelmi jelentőségére. Szász István Tas arra hívta fel a fiatal hallgatóság figyelmét: értékeljék az időt, saját szellemi, lelki gyarapodásukra is használják fel azt.

 

A leányfalui Hitel-Múzeum Galéria Alapítvány gondozásában levő Tamási-kiállítás megnyitását követően az iskola két osztályának diákjai rendhagyó irodalomórán vettek részt a díszterem előterében, amelyen Szász István Tas, a galéria alapítója Tamási Áron életét mutatta be a hallgatóságnak, nem annyira irodalmi munkásságának szempontjából, hanem inkább a nemzetéért dolgozó, közéleti személyiség mivoltát.

„Tamási Áron valóban a legszékelyebb magyar és a legmagyarabb székely volt, aki nemcsak gyönyörű szavakkal andalította el a szépre és megújulásra szoruló lelkeket és szellemeket, de utat is mutatott a nemzet fordulatokban gazdag, sűrűsödő jövőjének rengetegében” – fogalmazott a kiállítás kurátora, aki gyerekként személyesen is találkozhatott az íróval. Az előadó beszélt többek között Tamási gyerekkoráról, arról, mennyire játszott fontos szerepet továbbtanulásában balesete, melynek során elvesztette bal hüvelykujját, de szó volt amerikai útjáról és Kolozsvárról történő kényszerű meneküléséről is. Az előadás után Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos előadásában elhangzott Tompa László Lófürösztés című verse, illetve a Tamási alakját megidéző Ahol ringott a bölcső című összeállítás.

A kiállítás pár hétig még megtekinthető az Ady-líceum folyosóján, a tanintézmény diákjai mellett külsős érdeklődők is megtekinthetik előzetes bejelentkezés alapján. Jelentkezni az iskola könyvtárosánál, Makai-Bölöni Juditnál lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában