Verseny

2023.11.13. 18:12

Szelektív hulladékgyűjtés nagyváradi iskolákban

Újra elkezdődött a versennyel egybekötött szelektív hulladékgyűjtési kampány a nagyváradi iskolákban. A kampány hétfőn a Betel Szombatista Teológiai Líceumban indult.

Pap István

A Betel iskola udvarára kihelyeztek egy digitális, ötfrakciós gyűjtésre alkalmas hulladékgyűjtő konténert, ami egy hétig marad a tanintézmény udvarán. Ez alatt az idő alatt a tanulók ide tehetik be a szelektíven gyűjtött hulladékot. A gyerekek otthonról is elhozhatják ebbe a konténerbe a szemetet, de az alapvetően az osztályokban összegyűlő hulladékoknak van fenntartva. Pásztai Zoltán, a kampány egyik szervezőjének, az Eco Bihor hulladékkezelő cégnek az igazgatója a hétfői kampányindító sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden osztályban elhelyeztek öt különböző színű kis kukát, amelyekbe a különböző frakciókat lehet majd gyűjteni, illetve megkérte az iskola vezetőségét is, hogy a takarítónők is figyeljenek oda arra, hogy a hulladék megfelelő módon legyen gyűjtve, illetve az adott hulladéktípus a megfelelő edénybe kerüljön. A kampány nem titkolt célja az, mondta Pásztai, hogy a gyerekek, fiatalok az iskolában mintegy begyakorolják a szelektív hulladékgyűjtést és otthon is jó példával szolgálva, az iskolában kapott információk továbbadásával a szülők, nagyszülők generációját is rávegyék arra, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot. A digitális hulladékgyűjtő konténer egy-egy hétig marad a tanintézményekben. A tanév végéig, jövő év júniusáig összesen tizennyolc váradi iskolába jut el a berendezés, a jövő héten a Gojdu-líceumba viszik a konténert. Pásztai Zoltán elmondta: a nagyváradi önkormányzat ehhez hasonló modern gyűjtőkonténereket akar vásárolni és kihelyezni a városban.

 

A most kezdődött kampányban minden iskolában versengenek egymás között az osztályok, illetve maguk az iskolák között is verseny zajlik. Az osztályok közötti versenyben az az osztály lesz a nyertes, amelyik a legtöbb szelektív hulladékot gyűjti, amit úgy számítanak ki, hogy az osztályok által gyűjtött hulladékmennyiséget elosztják az osztályok létszámával. A nyertes osztály ezer lejes ajándékutalványt kap. Ugyanakkor a legtöbb újrahasznosítható hulladékot és biohulladékot begyűjtő iskolákat is díjazzák. A projektben részt vevő partnerek által szponzorált három díjat osztanak ki: az első díj 10.000 lej, amit az Eco Bihor cég szponzorál, a második díj 8000 lej, amit a RER VEST köztisztasági vállalat biztosít, a harmadik díj pedig 5000 lej, amit a polgármesteri hivatal fizet majd ki. A 18 iskola közötti rangsorolás úgy történik, hogy a külön-külön összegyűjtött hulladék mennyiségét elosztják az adott iskolába beiratkozott diákok összlétszámával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában