Programajánló

2023.11.19. 17:11

Stradivari barokk kamarakoncert lesz kedden a filharmóniában

Ismét kamarakoncert lesz a nagyváradi filharmóniában november 21-én, kedden 19 órakor: ezúttal egy művész testvérpár, Răzvan Stoica (hegedű) és Andreea Stoica (zongora) lép színpadra. A koncert része a Stradivarius Baroque Tour Op. 2 elnevezésű országos körútjuknak, melyen természetesen Răzvan Stoica ex-Ernst Stradivari hegedűje (1729) a harmadik kulcsszereplő.

Forrás: bookhub.ro

Tóth Gábor

Răzvan Stoica hegedűművész kifinomult játékát és Stradivari-hegedűjének hangját is ismerheti már a váradi közönség, 2020 óta háromszor lépett itt fel a filharmónia színpadán koncertszólistaként. Ezúttal tehát zongoraművész testvérével érkezik, akivel már gyermekkoruktól fogva, 1996 óta alkotnak állandó duót. A világ híres koncerttermeiben együtt és külön-külön is gyakorta előforduló két művész még bukaresti tanulmányaik után talált otthonra Hollandiában, szerencsére az utóbbi években sokat hívják már őket vissza fellépni idehaza is. Jellemzően azután fedezte fel az itthoni koncertélet újra őket, hogy a világban már nagy sikereket értek el… A mostani turné címéből (Op. 2) is kitűnik, hogy tavaly már volt egy országos körútjuk. Idén november 9. és december 5. között Nagybánya, Brajla, Galac, Jászvásár, Bustény, Nagyvárad, Botosány, Szatmárnémeti koncerttermeiben zenélnek – olvasható a turnét támogató Gaudium Animae Kulturális Alapítvány honlapján. Néhány Kárpátokon túli városban úgy tűnik, maga a Stoicáék által 2010-ben alapított hollandiai Kamerata Stradivarius is muzsikál velük, itt Nagyváradon a filharmónia csak a duó fellépését jelzi.

Fotó: Anca Pintilie

Műsorukon tehát főként barokk zene lesz hallható: Francesco Maria Veracini e-moll szonáta (D’amore alcímmel), Giuseppe Tartini g-moll szonáta (Ördögtrilla), Tomaso Vitali g-moll chaconne. Aki a sorból kronológiailag kilóg, az a Váradon keveset hallható 20. századi szerző, Alfred Schnittke, de stilárisan mégsem kakukktojás, hiszen úgynevezett régi stílusban írott hegedű-zongora szvitje szól. A műsort Gaetano Pugnani műve zárja, Prelúdium és Allegro (Kreisler-átiratban).

Végül szóljunk magáról a hegedűről is. Răzvan Stoica egy olyan Stradivarin játszik (1729-as ex-Ernst, melléknevén The Queen), melyen Paganini egykori kortársa, Heinrich Wilhelm Ernst muzsikált. A legenda szerint állítólag még Paganini is hegedült egyszer ezen, egy párizsi privát koncerten 1792-ben. Stoica egy 2008-as salzburgi versenyen, közel 200 konkurens közül nyerte el erre a hangszerre a játékjogot, ami szerződése szerint egészen 2025-ig szól.

A kamarakoncertre diákoknak és egyetemistáknak ingyenes a belépés, illetve érvényesek a szimfonikus hangversenyekre megváltott jegycsomagok is, e tekintetben csak helyfoglalás végett szükséges felkeresni a filharmónia jegypénztárát (Moscovei u. 5) – írja tájékoztatásul a zeneintézmény, melynek internetes tájékoztató felületei továbbra is a megszokottak: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea. Online jegyek: bilete.ro.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában