Verseny

2023.11.28. 10:36

Sikeres nyúlkiállítást szerveztek Réven

BN-összeállítás

A fehér kerámia, a cseppkőbarlang, a vízesés, a révi szoros, a rafting és a via ferrata utak után még egy dolog miatt vált ismertté a Sebes-Körös menti település neve. Az évente megszervezett Crișana-kupa idei nyúlkiállításnak az ország szinte minden területéről volt résztvevője, látogatók azonban nem csak Romániából, hanem az anyaországból, Szerbiából, Csehországból, Szlovéniából is érkeztek.

Fajtatisztán, kevert állományban, de a nyúl szinte minden háztájiban megtalálható, sőt, városon, tömbházakban is sokan tartanak tapsifülest. Nehéz dönteni a tartandó nyúl fajtáját illetően. Réven a helyi sportteremben fajtiszta, különleges egyedeket láthattak az érdeklődők. A szombat délelőttől 10 órától vasárnap délután 14 óráig zajlott rendezvényen 477 egyedben gyönyörködhettek a látogatók. Mivel ilyen nagyszámú volt a felhozatal a tapsifülesekből, a szervezők úgy döntöttek, hogy az idei, jubileumi 10. kiállításon hely és ketrechiány miatt más kisállatot nem állítanak ki. A nagy érdeklődésnek egyik fő mozgatórugója az is volt, hogy idén az ausztriai Reithmayer Josef, Hinteregger Johan, Ruess Emmerich és a magyarországi Bede Sándor személyében olyan nemzetközileg elismert bírók pontoztak, akik hozzáértésükkel teljes biztonsággal megállapíthatták, milyen szinten áll minden egyes tenyésztő az állományával. Már csütörtökön délelőtt Konstancától, Nagybányán, Sepsiszentgyörgyön keresztül Tordáig az ország minden tájáról érkeztek a tenyésztők kedvenceikkel Révre, így pénteken sor kerülhetett a 85 tenyésztő nyulainak a pontozására. A küllembírók pontozása, osztályozása és elmondott véleménye azért fontos a tenyésztőknek, mert támpontot képez a további szelekcióhoz, irányt ad a tenyésztésnek. A legjobb osztályzatot kapott egyedek közül pedig idén is kiválasztották a kiállítás „bajnokait” is. Százpontos állat nem volt a kiállításon, ez azt jelentené, hogy mindenben pontosan talál a standarddal, de a 95–96 pontos állat már bajnoknak számít, kiállítási szempontból ez nagyon jó eredmény. A révi kiállításon sok volt az ilyen kitűnő minősítésű egyed, sőt még 97,5 pontos nyulak is voltak. Óriás-, középtestű és kistestű, valamint különleges szőrzetű kis és törpe nyúlfajták közül német tarka óriás fekete-fehér, német óriás szürke, bécsi kék nyúl, kis rex nyúl, burgundi nyúl, német óriás vasderes, bécsi kékesszürke, törpe oroszlánfejű nyúl, csak néhány fajta, amiben gyönyörködhettek a látogatók.

Vasárnap délben a legszebb egyedek díjazására került sor. A legjobbak serlegeket és diplomákat vehettek át. A Révi Polgármesteri Hivatal vándorkupáját a Máramaros megyei Cozma Cosmin, míg a verseny fődíját a nagyváradi Malita Boby nyúlja nyerte. Mindkét egyed 97,5 pontos minősitést kapott a bíróktól. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában