Beszámoló

2023.11.20. 14:28

Rahmanyinov-évfordulós koncert volt a filharmóniában

Szergej Rahmanyinov (1873–1943) születésének 150. évfordulója jegyében tartotta múlt heti szimfonikus hangversenyét a nagyváradi filharmónia november 16-án, csütörtökön 19 órai kezdettel.

Tóth Gábor

Nagyjából 80 százalékban telt meg ezúttal a nézőtér a filharmónia termében. Az est karmestere a kolozsvári Jankó Zsolt volt, akit itteni állandó dirigensi státusza ellenére igen régen láthattunk Nagyváradra meghívva, konkrétan legutóbb tavaly februárban, de nyilván ennek szervezési-egyeztetési okai is vannak, hiszen Jankó, váradi teendői mellett Kolozsvárott és Budapesten is rendszeresen vezényel, nem „mellesleg” operát. A műsor első felében Rahmanyinov 3. zongoraversenyének szólistája egy igazi fiatal titán volt, a nagyváradi származású Antoniu Nagy, a műsor második részében pedig az orosz nagymester II. szimfóniáját hallhattuk. Méltó volt az évfordulóhoz mind a műsorválasztás, mind pedig annak kivitelezése.

A 23 esztendős Antoniu Nagy, ahogyan az előzetesben már írtuk, tizenévesen Olaszországból tért haza, majd a nagyváradi művészeti líceumból (Radó Judit növendéke) a kolozsvári zeneakadémiára (Daniel Goiți zongoraosztályába) vezetett útja. Nem mellesleg két napra rá, hogy itt Váradon játszotta most Rahmanyinov minden józan ész határát meghaladó nehézségű d-moll zongoraversenyét, máris Amszterdamban lépett majd fel (november 18-án), az ottani konzervatórium zenekarával, Grieg a-moll zongoraversenyével – tudtuk meg.

A d-moll zongoraverseny I. tételének főtémáját hihetetlen higgadtsággal bontotta ki, igazi vihar előtti feszültség volt, pedig maga Rahmanyinov is legalább kétszer ilyen tempóban veszi ezt a témát. Ami eztán következett azt nehéz elmagyarázni, de azért megpróbáljuk. Antoniu Nagy legalább olyan megveszekedett (csakis jó értelemben), mint ahogyan azt ez a versenymű megkívánta, elképesztő maximalizmus és akarat jut felszínre tolmácsolásában, ami külső ránézésre a legrettentőbb technikai részletekben is olyan bravúros, mintha csak épp a világ legegyszerűbb, legtermészetesebb teendőivel lazítana éppen. Az ún. ossia kadenciát (a kettőből talán a nehezebbiket) választotta az I. tételben. Sajnos az örök és kiirthatatlan cukorkás zacskó-ropogtatás is ide lett időzítve a nézőtérről, szerencsére csak röviden. Antoniu Nagy sok helyen nem igazán törődött azzal, hogy zenekar és karmester hogyan fog reagálni tempóválasztásaira (mellesleg jól reagáltak), amikor a darabban a hév úgy kívánta és elragadta, akkor úgyszólván „aki tud, jöjjön utánam” lett a jeligéje. Ennek ellenére voltak azért szép dialógusai a fúvósokkal például az I. tételben (fagott, kürt, oboa). Ugyancsak az őrület (ismét jó értelemben) határait súrolta technikai megoldásokban a III. tétel, az elképesztő sűrű textúrák kibontásának boszorkányos receptjeit ismeri ez a fiatalember. A megérdemelt sikerre ráadás következett, Rahmanyinov G-dúr prelűdje (op. 32, no. 5), mely a zongoraversenyhez képest 180 fokban hozott hangulatváltást, de azért megmaradt itt egy kevés ideg Nagy részéről az egyébként finom arabeszkek levegővételében.

Ami a II. szimfóniát illeti, Jankó Zsolt rendkívül ihletett volt, rengeteg érzelmet és energiát vitt bele, szívhez szóló momentumokat csalt ki a zenekarból. Intenzív, átszellemült, dúsgazdag szín- és dinamikai palettájú, szintén évfordulóhoz méltó előadást hallhattunk, feltárultak azok a bizonyos végtelen orosz horizontok, ahova Rahmanyinov mindörökre és mindhiába visszavágyott Amerikából. A többnyire nagyszerűen eltalált rutinos fúvós momentumok közül továbbra is kiemeljük a fiatal moldovai származású klarinétos, Alexandru Bolganschi játékát, természetesen csakis a régebbi, rutinos állandó tagokéi mellett. Hiányoljuk viszont a tavaly itt játszott kiváló brácsa-szólamvezetőt (akinek minden bizonnyal lejárt a szerződése), de az évad kezdete óta például új felfedezést tehettünk a csellószólam feljavításának tekintetében, egy lelkes, a teljes szólamot inspiráló gordonkás, a kolozsvári származású, majd Bukarestben végzett Victor Sandu nevét emeljük most ki.

Nem tartozik közvetlenül a koncerthez, de a filharmóniához igen: egy személyes gratuláció alatt kellett sajnos meglepetten szembesülnöm vele, hogy a színfalak mögötti, Acél Ervinről elnevezett karmesteri szoba faláról eltűnt, vagy valamilyen okból lekerült Acél egykor ott függött portréja, így változnak tehát Váradon az évszakok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában