Ünnepség

2023.11.27. 17:39

Pedagógusok munkáját ismerték el Nagyváradon

Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, Magyarország Belügyminisztériumának parlamenti államtitkára volt a díszvendége annak az ünnepségnek, melyet az RMDSZ és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) Bihar megyei szervezete rendezett vasárnap este a Nagyváradi Állami Filharónia Enescu-Bartók termében. A díjak átadása után Gergely Róbert színész, énekes lépett fel önálló műsorával.

Ciucur Losonczi Antonius

Az ünnepség kezdete előtt dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes lapunknak azt nyilatkozta: mindig el kell ismerni azoknak a munkáját, akik a külhon iskoláiban dolgoznak. Egy határon túli iskola ugyanis mindig többet ad, hiszen biztosítja azt a tudást, amit az ottani alaptanterv szerint továbbítani kell, s emellett magyar nemzeti identitásmegőrző szerepe is van. Ez pedig azt eredményezi, hogy azoknak az ismeretanyaga és a motivációja, akik a határon túli tanintézményekbe járnak, sokkal szélesebb körű, ezért pedig köszönetet kell mondani az őket nevelőknek és oktatóknak. Ugyanakkor nagy segítség a külhoni magyar iskoláknak, hogy a magyar oktatási tananyagot, a segédanyagokat a digitális térbe is feltették, a nemzeti köznevelési okosportálon már 6,2 millió felhasználó fordult meg az elmúlt években. „Ha egy tanár határon túli iskolában tanít, és ott szeretne a magyar tananyagba valamilyen újfajta elemet, interaktívabb részt, akár egy videót bevinni, akkor rengeteg feladattárból választhat. Leomlottak tehát a határok a magyar oktatási térben”, fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: igyekeznek bármilyen szintű oktatás anyagi támogatását megerősíteni, bárhol tanulnak is a határon túl a diákok. Ezáltal sokkal inkább meg tud valósulni a magyar nemzet egysége, és minden határon túli magyar érezheti, hogy mögötte áll a nemzete, az anyaországa, mely segít abban, hogy a magyar identitását a szülőföldjén jobban tudja megélni. És ez azért lényeges, mert az egyik legfontosabb, ami összetartja a nemzetet, és szolgálja az egységet, az az oktatás, az iskola. Arról is beszélt ezután dr. Rétvári Bence, hogy ugyanakkor a Rákóczi Szövetség is nagyon fontos programokat valósít meg, melyek segítenek a beiskolázásnál, és olyan találkozásoknak a létrejöttében is, melyek révén a külhoni közösségek egymásra tudnak találni, s így válik egyre teljesebbé a nemzetpolitika az intézményrendszeren belül és kívül, illetve a digitális térben is.

 

A megjelent pedagógusokat Meleg Vilmos színművész, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte, elszavalva Csokonai Vitéz Mihály Jövendölés az első oskoláról a Somogyban című költeményét. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, az RMPSZ Bihar megyei szervezetének az elnöke azon meggyőződésének adott hangot, miszerint aki gyerekek, fiatalok tanítására kötelezi el magát, az mindent megtesz azért, hogy a tudása legjavát adhassa át a diákjainak. Az igazi pedagógus nem csak a katedra mellett „lámpás”, amíg órát tart, hanem egész életében az marad, mert a tanári pálya nem egyszerűen csak munka, hanem egy hivatás.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa arra hívta fel a figyelmet: összefogás és Istenbe vetett hit nélkül nem megy, a gyermekeket pedig nem arra kell nevelni, hogy megpuhítsák vagy megkeményítsék a világot, hanem inkább arra, hogy pozitívan alakítsák a környezetüket, megváltoztatva benne azt, ami rossz.

 

Mákvirág-díjat vehetett át, azaz a megye legjobb tanulója címet tudhatja magáénak Bodnár Molnár Brigitta (az Ady Endre Elméleti Líceum volt tizenkettedikes diákja) és Hevesi Evelin Éva (a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tizenegyedikes diákja). A Magyarországi Belügyminisztérium Pedagógus Szolgálati Emlékérmét vehette át Bereczki Edit (érbogyoszlói 1. számú általános iskola), Cozac Elena Ana (révi 1. számú szakkollégium), David Maria (Nagyváradi Művészeti Líceum), Kasza Ida (érseléndi 1. számú elemi iskola), Kis Jolán (nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola), Ladányi Erzsébet, Nagy Zoltán (Ady Endre Elméleti Líceum), Nagy-Máté Enikő (borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakközépiskola) és Kovács Sára tanítónő. Az RMPSZ Ezüstgyopár-díjának örvendhetett Betuker Enikő-Mária matematikatanár. A Tehetséges kezdő pedagógus-díjat Majoros Szende-Barbara (Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum) kapta, a Szakmai-díjat Nagy Gyöngyi (nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola), az Életműdíjat pedig a margittai Kovács Katalin.

Az ünnepély Gergely Róbert színész, énekes A trubadúr című egyéni előadásával ért véget, egy profi, igazi 21. századi produkcióval.

Az eseményt a Varadinum Kulturális Alapítvány szervezte, támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az RMDSZ támogatta.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában