Ünnep

2023.11.27. 09:18

Ötven év a fotóművészet szolgálatában

Különleges hangulatú esttel folytatódott pénteken az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület által szervezett Mesék a tűzhely melegénél elnevezésű rendezvénysorozat a várbeli EFA Kiállítási Központban, ahol Tóth István fotóművész felidézte öt évtizedet átölelő szakmai pályafutásának a legfontosabb pillanatait.

Ciucur Losonczi Antonius

 Az est folyamán olyan archív, fekete-fehér felvételek is levetített, melyeket eddig a nagyközönség nem láthatott. Többek közt felelevenítette, hogy már gyermekkorában érdeklődést tanúsított a fotóművészet iránt, és megkérte a szüleit, hogy vegyenek neki egy fényképezőgépet. Miután a szülőhelyén, Tótiban elvégezte az általános iskolát, Bukarestben folytatta a tanulmányait, ahol beiratkozott egy szakkörbe, melynek egy év elteltével a titkára lett. 1972-ben, amikor sorkatona volt, lehetősége nyílt arra, hogy a belügyminisztérium egyik folyóiratának fotóriportereként dolgozzon. A leszerelése után került Nagyváradra, és nagy hatást gyakorolt rá Weiss István, a színház fotósának szakmai felkészültsége, tudása. Tóth István első egyéni kiállítása 1973-ban nyílt meg a Szakszervezetek Művelődési Házában, majd ezután a második a nyomdaklub galériájában. Szakmai körökben is elkezdtek felfigyelni rá, és Vilidár Istvánnak, a Fáklya napilap fotóriporterével közösen az az ötlete támadt, hogy Nagyváradon is alapítani kellene egy fotóklubot – ez 1976-ban történt meg, és a Tavirózsa azóta is töretlenül működik.

A fotóművész beszélt arról is, hogyan ösztönözték a fotóművészeket a kibontakozásra a Premfoto szalonoknak a megrendezésével, hogyan sikerült megnyitnia a Foto Art Galériát a színház levéltárának a helyiségében, illetve miért kellett aztán onnan elköltözni a December 1. térre. Szó volt arról is, miként sikerült eljutni odáig, hogy az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesületnek jelenleg 64 partnerszervezete legyen Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsiában. Felidézte a róla elnevezett fotóművészeti és -technikai gyűjtemény megnyitását a várban, és a három galériát magába foglaló EFA Kiállítási Központnak a létrejöttét is, illetve beszélt a rengeteg fotóművészeti tanfolyamról, amiket ő vezetett, valamint azokról a tárlatokról is, melyeknek a vernisszázsán jeles közéleti személyiségek vettek részt.
A péntek esti ünnepségen fellépett Thurzó Sándor József brácsaművész, akivel már évtizedek óta együttműködik Tóth István. Az eddig elért sikerekért Patricia Știrbu, a Summit Agro Románia elnöke gratulált a fotóművésznek, a román-magyar fordításról pedig Bozsódi-Nagy Orsolya gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában