Tiltakozás

2023.11.15. 21:32

Napi egy óra spontán sztrájk a nyugdíjpénztárnál

Két hete tart hetente háromszor félórás tüntetést a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár nagyváradi székhelyén az intézmény mintegy 60 alkalmazottja. Szerdától viszont naponta szerveznek spontán tiltakozást, és ha követeléseiket nem teljesítik, akkor jogszerű sztrájkra készülnek az alkalmazottak.

Forrás: Ebihoreanul

BN-összeállítás

A nyugdíjpénztár dolgozói a bukaresti kollégáikkal megegyező fizetést szeretnének, valamint rendes munkakörülményeket, továbbá a rengeteg munka miatt a személyzet létszámának növelését is. Eddig kedden, csütörtökön és pénteken 8.30 és 9 óra között zajlottak a spontán tüntetések, a munka szüneteltetése nélkül, de november 15-én már spontán sztrájkba léptek a tisztviselők. „A kollégák minden nap 10 és 11 óra között egy órára leállnak a munkával” – mondta el a Bihoreanulnak Adrian Beres szakszervezeti képviselő. Elmondása szerint, ha a mintegy 60 alkalmazott követeléseit nem oldják meg a hét végéig, akkor a jövő hét elején a szakszervezet által törvényesen meghirdetett figyelmeztető sztrájk indul, amelyet teljes munkabeszüntetés követ.

A Bihar Megyei Nyugdíjpénztár alkalmazottainak három fő követelésük van: kapjanak akkora fizetést, mint az Országos Nyugdíjpénztár dolgozói, akiknek átlagosan 1000–1500 lejjel magasabb a bérük. Továbbá megfelelő munkakörülményeket követelnek, vagyis az általuk használt szoftverek korszerűsítését. Végül a tisztviselők azt szeretnék, ha növelnék az intézmény létszámát. „Körülbelül hatvanan vagyunk, és minden nap a nyugdíjba vonulók aktáival kell foglalkoznunk, és 300.000 ember nyugdíját kell újraszámolnunk. Most már ott tartunk, hogy otthon is az ügyiratokon dolgozunk” – mondta a szakszervezeti képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában