Látogatás

2023.11.21. 18:25

Miniszteri látogatás az épülő metropolisz-körgyűrűnél

Munkalátogatást tett kedden Bihar megyében Adrian Veștea fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. A tárcavezető Florin Birta nagyváradi polgármesternek és Mircea Mălannak, a megyei tanács alelnökének a társaságában egy sajtótájékoztató keretében megtekintette az épülő metropolisz-körgyűrűt két helyszínen, Betfián és Kardón.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Mint az esemény keretében elhangzott, a metropolisz-körgyűrű két részre bontva épül és nettó 151 millió lejbe kerül. Az első útszakasz hossza kilenc kilométer lesz, és a Nagyürögd, illetve a 76. számú országút felett építendő viadukt között fog húzódni, a Félixfürdő kijárata felőli részig. A munkálatokat az Asfamix Kft. (fővállalkozó), az OPR Asfalt Kft. és a Dacia Faber Kft. alkotta konzorcium végzi, a kivitelezés időtartama 18 hónap, a megbízási szerződés értéke nettó 70,1 millió lej. A második útszelvény nyolc kilométer hosszúságú lesz, a Félixfürdőtől kezdődik és Fugyivásárhelyig tart, megkerülve Püspökfürdő és Alkér településeket. A kivitelezéssel ez esetben a PORR Construct céget bízták meg, és szintén 18 hónap áll a rendelkezésére szeptembertől, hogy befejezze a munkálatokat. A metropolisz-körgyűrű összességében tehát 17 kilométer hosszú lesz, és menetirányonként egy-egy sávval fog rendelkezni. A beruházást az Anghel Saligny Országos Program alapjaiból finanszírozzák, a nagyváradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács számára elkülönített keretösszegből. A beruházás összértékének 80 százalékát a kormány finanszírozza, 20 százaléka pedig a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal hozzájárulása. Ugyanakkor a projekt megvalósítása érdekében a Bihar Megyei Tanács korábban együttműködési megállapodásokat kötött a váradi polgármesteri hivatallal, valamint a fugyivásárhelyi, a váradszentmártoni és a nagyürögdi önkormányzatokkal.

Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke szerint a munkálatokkal az ütemtervnek megfelelően haladnak. Hangsúlyozta: a metroplisz-körgyűrű azért rendkívül fontos a megye számára, mert összeköttetést biztosít majd három országút, illetve az épülő fugyivásárhelyi terelőút, valamint a szintén kivitelezés alatt álló, Nagyváradot Nagyürögddel összekötő út közt. 
Florin Birta nagyváradi polgármester a beruházás fontosságát a váradi körgyűrű jelentőségével állította párhuzamba. Mint kifejtette, bármilyen infrastrukturális fejlesztés hasznára van az adott közösségnek.
Adrian Veștea fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter kifejtette, hogy az elmúlt öt hónapban, amióta beiktatták a hivatalába, több mint 30 megyében járt. Elmondása szerint a Helyi Fejlesztési Programok (PNDL 1 és 2) keretében 1,2 milliárd lej értékben történtek elszámolások, ami 360 projektet jelent, ezek közül 204 már megvalósult. Az Anghel Saligny Országos Program keretében 120 szerződés van 1,4 milliárd lej értékben, és 69 esetében már alá vannak írva a megállapodások. Az Országos Helyreállítási Terv keretében (PNRR) pedig Bihar megye 373 aláírt szerződéssel büszkélkedhet 1,2 milliárd lej értékben. Más beruházások az Országos Befektetési Társaságon (CNI) keresztül valósulnak meg – 57 objektum különböző kivitelezési fázisban van, 697 millió lej értékben, közölte a tárcavezető. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában