Temetőlátogatás

2023.11.01. 15:29

Mindenszentek napja a Rulikowski temetőben

Fotó: Pap István

BN-összeállítás

Az időjárás is kegyes volt az emlékezni vágyók számára Nagyváradon, ugyanis napsütéses, kellemes őszi idő várta mindazokat, akik november 1-jén kilátogattak elhunyt szeretteikhez a Rulikowski temetőbe. Szerdán a reggeli órákban még csendes volt a temető, csak a virágárusok várták portékáikkal a leendő látogatókat. A temetőben a létesítmény munkatársai seperték folyamatosan a lehullott leveleket a fő utakról, aránylag tiszta környezet fogadta ezen a napon az ide érkezőket. A délelőtt folyamán kezdett megélénkülni a környék, az említett virág-, koszorú- és gyertyaárusoknak sok lett a dolguk, folyamatosan jöttek a látogatók, vásárlók, és az autóforgalom is megnövekedett. 

Már a délelőtti órákban rendőr irányította a forgalmat a temető főbejárata előtti körforgalomnál, amire szükség is volt, mert mind a Rulikowski, mind pedig a Ceyrat úton feltorlódtak a gépkocsik. A temetőgondnokság november 1-re 50 lejre emelte a behajtási díjat, feltehetőleg ennek is köszönhetően kevés autó ment a temető területére, de így is voltak járművek, amelyek a járókelők között szlalomozva haladtak az utakon. Az autóval behajtók főként idős, nehezen mozgó embereket szállítottak.

Fotó: Pap István

A júliusi vihar pusztítása már csak nyomokban látszik a Rulikowski temetőben, egy-egy facsonk, néhány kidőlt kereszt, eltört, eldőlt sírkő jelzi az útját. Sokan takarították elhunyt szeretteik sírját a délelőtti órákban – főként az idősebb korosztály tagjai serénykedtek a temetőben, de fiatalokat is láttunk –, ugyanakkor sokan már napokkal korábban kilátogattak, hogy megtisztítsák a sírokat, és virágot, gyertyát helyezzenek el rajtuk.

Fotó: Pap István

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában