Tárlat

2023.11.05. 19:23

Kettős kiállítás nyílt a Tibor Ernő Galériában

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Balajti László-emlékkiállítás, illetve a 75. születésnapját ünneplő Balajti Károly kisgrafikáiból nyílt tárlat november 4-én, szombat délután a nagyváradi Kanonok sori Tibor Ernő Galériában. A megjelenteket Csathó Töhötöm, a TEG művészeti vezetője köszöntötte, aki kiemelte: fontosnak tartják, hogy ne feledkezzenek meg mindazokról, akik valamikor az alkotóközösségük tagjai voltak. Visszaemlékeznek, hogy mi foglalkoztatta őket, s ismét rácsodálkoznak arra, hogy milyen nagyszerű emberek voltak az elhunytak.

Bihari Barna festőművész felidézte: akkor ismerte meg Balajti Károlyt, amikor még mindketten a nagybetűs életre készültek. Aztán az alkotói pályát választották, s építész-tervező iskolába mentek, majd következetesen jártak tovább a saját művészi útjukon. A plasztikai síkban való tájékozódásnak két kifejező eszköze van: a pont és a vonal, e kettő jelentette kihívásokkal küzdve próbálták kisebb-nagyobb sikerrel kifejezni gondolataikat és érzelmeiket, magyarázta Bihari Barna. Hozzátette: sajnos manapság a plakát- és a kisgrafikakészítés egy pusztulásra ítélt, ritkaságszámba menő műfaj, talán a kis méretű ex librisnek még van jövője. Mindenesetre szerinte Balajti Károlynak megvan a kellő tehetsége és szorgalma ahhoz, hogy érvényesülni tudjon ezen a területen napjaink kommunikációs világában is. 

 

Balajti Károly elérzékenyülve idézte fel, hogy öccse, Balajti László tíz évvel ezelőtt, 2013-banttttttg hunyt el súlyos betegségben, 57 évesen. Azt mondta, a testvére iránti szeretetből szervezte meg ezt a tárlatot, aki rendkívül sokoldalú volt, ez látszik is különben, hiszen ki lettek állítva festmények, grafikák, akvarellek, szobrok. Balajti Károly ugyanakkor köszönetet mondott Indig Pál műgyűjtőnek, aki részben megőrizte testvére eladott munkáit. 

Az ünnepségen közreműködött a Duo Sola Fide, vagyis Thurzó Sándor József brácsaművész és Fórián Andrea író. Tolmácsolásukban Ady Endre és Mihail Lermontov egy-egy verse, illetve Ahmet Zhubanov, Macalik Alfréd és Bartók Béla egy-egy szerzeménye csendült fel. A időszakos kiállítás november 20-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 11–16 óra közt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában