Ajánló

2023.11.08. 16:35

Keleti Éva fotóművész fog kiállítani Váradon

A várban működő Euro Foto Art Galériában a temesvári származású, de jelenleg Bécsben élő Adriana Ceaușescu amatőr fotográfus 72 alkotásából nyílt kiállítás Helyek és emberek címmel kedd délután az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Summit Agro Románia és a Körösvidéki Múzeum szervezésében. Ugyanott decemberben Keleti Éva világhírű fotóművész fog kiállítani – jelentette be Tóth István fotóművész.

Ciucur Losonczi Antonius

A vernisszázson megjelenteket a Körösvidéki Múzeum városi múzeum részlegének vezetője, Ionuț Ciorba köszöntötte, mindenkinek a figyelmébe ajánlva eme kiállítást.

Tóth István fotóművész, a Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy Adriana Ceaușescu végül nem tudott eljönni az ünnepségre. Elmondta róla, hogy nem olyan régóta kezdett el fotózni, még az útkeresés időszakát éli, és érzékeny témákat is érint. Szeret és tud a fénnyel „rajzolni”. Szép helyeken járt eddig, főleg Romániában, de Európa más vidékeire is elkalandozott. Tisztában van a kompozíció fontosságával és a kromatikával is jól bánik, vélekedett Tóth István. Ramona Novicov megjegyezte: műkritikusként nehéz dolga akadt, mert Adriana Ceaușescu egyelőre a kísérletezés fázisánál tart. Mintha egy „fotóművészeti körforgalomban” lenne, ahol sokfajta impulzus éri, illetve kísértéseknek van kitéve, és még nem döntötte volna el, hogy melyik irányba is fog haladni – magyarázta Ramona Novicov. Szűcs László újságíró, az Újvárad folyóirat főszerkesztője szerint is „zavarba ejtően” sokoldalú a kiállítás anyaga. Mintha egy csoportos tárlatot néznénk, az alkotások témája heterogén, de az üzenet egységes és átéljük a látvány harmóniáját. Egyértelmű azonban, hogy Adriana Ceaușescu rendelkezik a kellő technikai tudással és felfedezőkedvvel, s talán végül a portréfotózás mellett fog dönteni.

 

A rendezvényen közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, a Duo Sola Fide tagja. A képek december 7-ig maradnak Váradon és hétfőt kivéve naponta 9-17 óra közt tekinthetőek meg. Ugyanakkor a digitális kijelzővel rendelkező tömegközlekedési járműveken is megcsodálhatóak az alkotások, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület és a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) közti megállapodás alapján. Az ünnepség végén Tóth István bejelentette, hogy decemberben Keleti Éva világhírű fotóművész fog kiállítani Nagyváradon, szintén az Euro Foto Art Galériában, illetve megígérte azt, hogy személyesen is jelen lesz. Noha idén augusztusban már betöltötte 92. életévet, még mindig aktív a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, érdemes és kiváló művész, aki a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Képei a hazai színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő előadásait, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait örökítették meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában